Un acord comercial între Londra şi Bruxelles rămâne de avut în vedere, consideră negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier luni, la o zi după anunţarea unei prelungiri a negocierilor între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două părţi şi-au dat duminică un nou termen-limită, cu scopul de a încerca să ajungă la un acord in extremis cu privire la viitoarea lor relaţie, cu două săptămâni înainte de divorţul lor efectiv, în pofida faptului că Boris Johnson a subliniat că punctele de vedere ale Londrei şi Bruxellesului rămân foarte îndepărtate în anumite puncte esenţiale.

”Ne vom da toate şansele să  ajungem la un acord (...), care rămâne posibil”, a declarat Michel Barnier presei înainte de a-i informa pe ambasadorii Celor 27 cu privire la situaţia negocierilor.

”Două condiţii nu sunt în continuare îndeplinite. Concurenţa liberă şi echitabilă şi accesul reciproc pe piaţă şi în apele (teritoriale). Asupra acestor două puncte nu am ajuns la un echilibru drept cu britanicii. Vom continua, aşadar, să lucrăm”, a anunţat el.

Marea Britanie a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, însă se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie.

Această perioadă era menită să le permită să stabilească cadrul viitoarei lor relaţii, însă, în pofida unor luni de negocieri, nu s-a ajuns la un rezultat, iar mediile economice se tem de un Brexit dezordonat şi haos mai ales în porturile britanice, dar şi de probleme în aprovizionarea ţării.

Pe de altă parte, Cei 27 au salutat prelungirea negocierilor cu Marea Britanie s-au angajat să adopte ”toate măsurile necesare” în vederea unei implementări cât mai rapide posibil a unui eventual acord.

”Salutăm informaţii de la negocieri cu privire la faptul că s-au înregistrat progrese şi că negocierile vor continua. Următoarele zile vor fi importante”, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.

”În cazul unui acord, Consiliul îl va examina de îndată, iar în funcţie de avcest examen va lua toate măsurile necesare în vederea unei intrări în vigoare a acordului cât mai rapid posibil”, potrivit aceloraşi surse.

JOHNSON: UN EŞEC, SCENARIUL CEL MAI PROBABIL

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat duminică cu privire la faptul că un eşec al negocierilor comeeciale post-Brexit cu Uniunea Europeană rămâne scenariul ”cel mai probabil”, în pofida deciziei Regatului Unit şi UE de a-şi continua negocierile, relatează AFP.

”Trebuie să repet că lucrul cel mai probabil este, bineînţeles, că trebuie să ne pregătim de (un Brexit) în condiţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, la 1 ianuarie, a anunţat liderul conservator la televiziunea britanică.

În lipsa unui acord comercial până la sfârşitul lui decembrie, schimburile cu UE urmează să aibă loc, începând de la 1 ianuarie, în baza reglementărilor OMC, care înseamnă taxe vamale şi cote şi implică riscul unui nou şoc al economiilor, fragilizate de pandemia covid-19.

În pofida faptului că un ”no deal” nu este rezultatul pe care-l doreşte Londra, ”am făcut pregătiri uriaşe” în vederea acestei posibilităţi, a anunţat Boris Johnson, reiterându-şi convingerea că cu cun acord sau fără, ”indiferent de ceea ce se întâmplă, Regatului Unit îi va fi foarte bine”.

”Mi-e teamă că suntem prea îndepărtaţi în acest puncte, dar acolo unde este viaţă există speranţă”, a declarat Boris Johnson, referindu-e la punctele de blocaj. ”Oamenii se aşteaptă să facem un efort suplimentar”, a adăugat el, justificând astfel decizia anunţată duminică de continuare a negocierilor.

”Vom continua să încercăm şi vom încerca din tot sufletul şi vom di cât maoi creativi posibil”, a declarat Boris Johnson.

Întreprinderile britanice s-au felicitat de faptul că diaologul continuă şi exercită ăresouniasupra Guvernului să facă totul pentru a evita un ”no deal”.

”Chiar şi atât de târziu, mesajul pe care întreprinderile îl transmit liderilor britanici şi europeni este în continuare acelaşi. Continuaţi. Încheiaţi un acord”, a scris pe Twitter directorul general al Camerelor britanice ale Comerţului Adam Marshall.

Directorul general al asociaţiei profesioniştilor din industria auto britamică SMMT Mike Hawes îndeamnă la negocieri în vederea ”terminării trebii” şi subliniază că lipsa unui acord ar fi ”catastrofală pentru sectorul automobilului, muncitorii din el şi familiile lor”.

”Vestea continuării negocierilor a dat speranţă. Un acord este atât esenţial, cât şi posibil”, a subliniat într-un comunicat directorul general al asociaţiei patronale britanice CBI Tony Danker. Fie că există un nou acord sau nu, el necesită ”perioade de graţie negociate pentru a le permite întreprinderilor să se ajusteze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.