Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a cerut vineri ONU să organizeze o conferinţă internaţională, la începutul lui 2021, în urma alegerilor prezidenţiale americane, în vederea ”lansării” unui proces de pace israeliano-palestinian ”pe baza dreptului internaţional”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această cerere are scopul ”să pună capăt ocupaţiei israeliene” şi se vrea un răspuns planului de pace al preşedeintelui american Donald Trump ”pe care l-a respins întreaga lume” şi care este ”contrar tuturor rezoluţiilor internaţionale”, a subliniat el în cadrul intervenţiei sale la Adunarea Generală (AG) anuală a ONU.

”Îl îndemn pe secretarul general al ONU (Antonio Guterres) să înceapă pregătirile” în vederea ”unei conferinţe internaţionale, la începutul anului viitor, care să reunească toate părţile vizate”, a declarat Abbas.

”Această conferinţă este necesar să aibă întreaga autoritate necesară pentru a lansa un proces de pace sincer, pe baza dreptului internaţional” şi ”să garanteze poporului palestinian independenţa şi libertatea în propriul stat”.

Mahmoud Abbas a criticat aprig planul Trump, prezentat la începutul anului, care prevede doar un stat palestinian redus faţă de cel actual.

El a criticat, de asemenea, acordurile istorice încheiate în ultimele săptămâni de către statul evreu cu două ţări arabe de la Golful Persic, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain.

”Prin agresiunea sa, Israelul a renegat toate acordurile pe care le-a semnat şi a subminat soluţia cu două state”, a denunţat preşedintele plestinian în această înregistrare video filmată în biroul său, aşezat la biroul în spatele unei plăci pe care se putea citi ”statul Palestina”.

”Prin actele sale unilaterale şi iresponsabile, el este pe cale să distrugă ultimele şanse ale păcii”, deplânge cel care are doar statutul de observator la ONU.

”Ca şi cum nu ar fi suficient, Israelul, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul tocmai au semnat acorduri de normalizare a relaţiilor care încalcă iniţiativa arabă de pace şi principiile unei soluţii drepte şi durabile în conformitate cu dreptul internaţional”, deplânge el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.