China a acuzat miercuri Statele Unite că sunt o ”piedică serioasă” în lupta împotriva modificărilor climatice, la o zi după o înfruntare între cele două mari puteri prin discursuri la Adunarea Generală a ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin retragerea lor din acorduri internaţionale vizând o reducere a emisiilor de carbon, Statele Unite ”nu-şi îndeplinesc datoria” şi ”refuză să ia măsuri minime pentru a proteja planeta”, acuză într-un comunicatun purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

China şi-a stabilit - pentru prima oară - marţi obiectivul neutralităţii carbonului la orizontul lui 2060, o decizie care consolidează Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice şi sporeşte contrastul faţă de atitudinea retragerii americane în preşedinţa lui Donald Trump.

Acest anunţ-surpriză a fost făcut de către preşedintele chinez Xi Jinping într-un discurs online la Adunarea Generală a ONU, care loc în mod virtual anul acesta.

”Avem ca obiectiv să începem să reducem emisiile de CO2 înainte de 2030 şi să atingem neutralitatea carbonului până în 2060”, a anunţat Xi.

Beijingul urmează să-şi crească nivelul angajamentelor în lupta împotriva încălzirii globale în cadrul Acordului de la Paris, a anunţat el. Aceste angajamente sunt stabilite în mod loiber de fiecare ţară semnatară, însă ele obligă şi urmează să fie revizuite în creştere.

Următorul ciclu de creşteri este considerat crucial în vederea scăderii curbei mondiale a emisiilor de carbon şi limitarea încălzirii planetei.

”Toate ţările trebuie să ia măsuri decisive pentru a onora acest acord”, a îndemnat Xi Jinping, subliniind în mod implicit că Statele Unite - al doilea cel mai mare poluator al planetei - urmeazăsă se retragă în noiembrie, în urma unei decizii luate de către Donald Trump.

China se află deja pe drumul bun în vederea plafonării emisiilor înainte de 2030 - ”vârful” emisiilor, în jargonul climatic.

În ceea ce priveşte obiectivul 2060, el este mai puţin ambiţios decât data de 2050, adoptată de zeci de ţări mici şi câteva mari puteri, între care Uniunea Europeană (UE), însă a fost salutat de către mai mulţi experţi drept un pas major în vederea relansării Acordului de la Paris.

”Diavolul este în detalii, iar China va trebui să-şi stabilească atât obiective specifice pe termen scurt, cât şi o dată a unui vârf mai apropiată, însă calea urmată de China în favoarea unui viitor cu carbon zero se precizează”, a salutat vicepreşedinta World Resources Institute Helen Mountford.

Climatologul belgian Jean-Pascal van Ypersele, un fost vicepreşedinte al Grupului de experţi ONU în modificări climartice (GIEC), a declarat pentru AFP că anunţul este ”foarte important”, dar avertizează că China este necesar să fie ”coerentă” şi să înceteze finanţarea centralelor pe cărbune sau altor infrastructuri cu energie fosilă în Africa.

SUSPANS ÎN SUA

Reducerea la zero a emisiilor nete de carbon în atomisferă până la mijlocul secolului este indispensabilă în vederea limitării la 1,5°C a încălzirii planetei faţă de sfârşitul secolului al XIX-lea, au conchis experţii ONU în raportul lor de referinţă din 2018.

”Este fără îndoială data apropiată cea mai realistă pentru China”, consideră un cercetător de la Imperial College London, Neil Hirst, referindu-se la 2060. ”Este o mare provocare, care va implica oprirea sau renovarea unui mare număr de centrale cu energie fosilă relativ moderne”, a subliniat el.

Dezamăgirea experţilor provine din faptul că China nu a prezentat o dată a ”vârfului” emisiilor de carbon, data de 2030 urmând să fie respectată din cauza creşterii rapide a energiei regenerabile în ţară.

În mesajul adresat ONU, preşedintele american Donald Trump a acuzat China că ”milioane şi milioane de tone de platic şi deşeuri în oceane” şi de alte încălcări în domeniul mediului şi s-a lăudat că emisiile americane de CO2 au scăzut anul trecut.

Este adevărat, dar insuficient. Trump - retrăgându-şi ţara din Acordu de la Paris şi demolând mai mulţi piloni ai planului de luptă împotriva modificărilor climatice al lui Barack Obama -  a încetinit în mod considerabil progresele Statelor Unite. Acest lucru a fost doar parţial cmpensat de iniţiative şi reglementări la nivelul statlor şi oraşelor.

Ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun i-a răspuns că Statele Unite nu de dat lecţii nimănui. ”Ele sunt cele care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, ele au ieţit din Acordul de la Paris”.

Viitorului Acordului de la Paris din 2015 urmează să fie stabilit în parte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. Candidatul democrat Joe Biden a promis că va redeveni semnatar şi a promis atingerea neutralităţii carbonului în 2050.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.