Militari americani au fost răniţi săptămâna aceasta în Siria în urma unei coliziuni între vehiculul blindat în care se aflau şi o patrulă a armatei ruse, şi nu în urma unui schimb de focuri, au anunţat oficiali americani, iar Washingtonul a condamnat o încălcare a protocoalelor în domniul securităţii încheiate cu Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mulţi militari americani prezentau comoţii cerebrale în urma accidentului, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, confirmând informaţii dezvăluite de site-ul Politico.

Interacţiunile între trupele americane şi ruse nu sunt rare, însă acest incident relevă riscuri legate de apropierea militarilor din cele două ţări în nordul Siriei şi riscul unei escaladări rapide a tensiunilor.

Pentagonul şi Comandamentul Central al armatei americane (CENTCOM), care supervizează operaţiunile militare în regiune, au refuzat să comenteze. 

Cea mai mare parte a contingentului american desfăşurat în Siria în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a fost repatriată, însă aproximativ 500 de ”GIs” se află în continuare în Siria.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţinal de Securitate (NSC) de la Casa Albă a anunţat că incidentul a avut loc la 25 august în apropiere de Dayrick, în nord-estul Siriei şi că patrulele coaliţiei au părăsit zona pentru a calma situaţia.

”Coaliţia (antijihadistă) şi Statele Unite nu caută escaladarea cu nicio armată naţională, însă trupele americane îşi rezervă mereu dreptul şi obligaţia de a se apăra de acte ostile”, a declarat John Ullyot.

Înregistrări video difuzate pe reţele de socializare, a căror origine nu a putut fi stabilită, surprind vehicule militare ruse urmate de două elicoptere care se apropie periculos de blindate americane.

Armata americană (US Army), care nu comentează în general despre răniri, a anunţat că şeful Statului Major al armatei Mark Milley a discutat miercuri cu omologul său rus Valeri Gherasomov, însă fără să precizeze conţinutul discuţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.