Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, care a părăsit ţara în contextul în care este vizat de o anchetă cu privire la corupţie, afirmă - în mesaje trimise unor prieteni, de la bordul avionului cu care călătoreşte - că lipseşte doar temporar, dezvăluie în ediţia de miercuri La Vanguardia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt în vacanţă şi nu abandonez Spania. Este doar o paranteză”, afirmă fostul monarh într-un mesaj trimis unor prieteni, scrie cotodianul spaniol.

Ziarul El Pais, care dezvăluie la rândul său că Juan Carlos le-a spus prietenilor săi că absenţa sa din ţară este temporară, precizează că ”alte persoane, din cadrul Guvernului, consideră că nu va fi atât de uşor”.

Vizat de o anchetă a Tribunalului Suprem spaniol cu privire la corupţie, Juan Carlos, care a abdicat în 2014, a hotărât să plece din ţară, pentru a-i facilita sarcina fiului său Felipe, care i-a succedat la tron, a anunţat luni într-un comunicat palatul regal, un anunţ care i-a luat pe spanioli prin surprindere.

În lipsa unei confirmări oficiale a locului în care se află fostul rege, în vârstă de 82 de ani, circulă numeroase zvonuri, iar anunţul plecării sale continuă să facă ”valuri” în Spania.

Ziarele El Pais şi El Confidencial dezvăluie, citând surse sub protecţia anonimatului, că Juan Carlos, se află în Portugalia, unde şi-a petrecut o parte a tinereţii.

Ziarele La Vanguardia şi ABC dezvăluie, la rândul lor, că s-a dus cu maţina în Portugalia, după care a plecat cu un avion în Republica Dominicană, unde ar sta la o familie bogată, proprietară a unor plantaţii de trestie de zahăr.

Autorităţile dominicane au precizat însă că ultimul său sejur în ţară a avut loc în perioada 28 februarie-2 martie şi că nu au vreo informaţie cu privire la o eventuală sosire a fostului monarh în ţară.

Un purtător de cuvânt al palatului regal şi un avocat al lui Juan Carlos au anunţat că nu au nimic de spus cu privire la acest subiect, cu privire la care Reuters nu a obţinut vreo declaraţie oficială de luni, de la anunţul plecării lui Juan Carlos.

Încoronat în 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, Juan Carlos este foarte respectat pentru că a ghidat Spania către democraţie, însă sfârşitul domniei sale a fost pătat de o serie de scandaluri, care ia-u afectat imaginea.

O petiţie lansată online în vederea schimbării numelui Universităţii Regele Juan Carlos din Madrid a strâns aproape 40.000 de semnături până miercuri.

Parchetele spaniol şi elveţian anchetează, de mai multe luni, într-un dosar de corupţie cu privire la atribuirea unui contract privind un tren de mare viteză de către Arabia Saudită.

Juan Carlos - protejat de imunitate până la abdicare - nu a fost inclus în mod oficial în acest dosar, însă divulgarea unor elemente ale anchetei în presă a sporit presiuni menite să-l determine să acţioneze pentru a proteja monarhia.

Avocatul lui Juan Carlos a refuzat în numeroase rânduri să cmenteze cu privire la acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.