Premierul australian Scott Morrison a anunţat joi că suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kongul, după ce Beijingul a impus, săptămâna trecută, pnouă lege a securităţii naţionale care autorizează extrădarea către China continentală a unor suspecţi arestaţi în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Morrison a anunţat totodată atât măsuri menite să ajute locuitorii Hong Kongului să vină să se instaleze în Australia şi a începe o nouă viaţă, cât şi o relaxare a criteriilor care-i vizează pe studenţi din Hong Kong deja prezenţi pe teritoriul australian.

Imigranţii din Hong Kong care dispun de un permis temporar de muncă vor putea, astfel, să-l prelungească pe o perioadă de cinci ani şi să ceară apoi reşedinţă permanentă, a anunţat premierul.

El a anunţat că 10.000 de certăţeni ai Hong Kongului se află în prezent în Australia, cu vize de studii sau permise temporare de muncă.

Guvernul a publicat anterior un aviz de călătorie în care îi sfătuieşte pe cetăţenii australieni să nu se ducă la Hong Kong şi îi avertizează pe rezidenţii australieni din regiunea administrativă specială cu privire la faptul că se confruntă cu un ”risc sporit de arestare” şi le cere să revizuiască motivele din cauza cărora rămân.

Canberra apreciază că noua lege a securităţii naţionale impusă Hong Kongului ar putea fi interpretată foarte larg şi că australienii riscă să fie deportaţi în China continentală şi să fie judecaţi.

Australia şi-a avertizat marţi cetăţenii că riscă să fie arestaţi arbitrar în China, într-o atmosferă tot mai tensionată între cele două ţări.

CHINA ”DEPLÂNGE” PRELUNGIREA VIZELOR

Pe de altă parte, China şi-a exprimat regretul faţă de decizia Canberrei de a oferi unor mii de locuitori ai Hong Kongului care trăiesc în Australia o prelungire a vizei şi de a suspenda acordul de extrădare cu acest teritoriu, relatează AFP.

Beijingul a catalogat aceste măsuri drept un ”amestec flagrant” în afacerile chineze.

”China deplânge şi se opune ferm acuzaţiilor şi măsurilor fără fundament anunţate de Guvernul australian cu privire la Hong Kong”, subliniat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Canberra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.