Patria Bank (simbol bursier PBK) ţinteşte un profit brut de 1,3 milioane euro pentru acest an, arată un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care precizează că piaţa serviciilor financiar bancare din România este drastic subdezvoltată, iar modificările legislative de la finalul anului 2018, în special taxa pe active reglementată prin OUG 114/2018, au determinat o operaţiune de restrângere a reţelei de sucursale începând din prima parte a acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patria Bank a realizat în primul semestru al anului un profit net de 2,8 milioane lei, de la pierderi de 23,29 milioane lei în prima parte a anului trecut.

Venitul net bancar a înregistrat o evoluţie pozitivă cu 19% până la 83,56 milioane lei.

”Patria Bank s-a dezvoltat prin implementarea unui model de distribuţie şi vânzări descentralizat, cu parteneri şi generatori terţi de lead-uri, reuşind să-şi capitalizeze avantajele competitive mai ales în segmentele IMM, Micro şi Agro. În ciuda presiunilor mediului legislativ, la finalul semestrului I din 2019, Patria Bank a reuşit să îndeplinească ţintele de venituri, este profitabilă şi continuă să îşi crească soldul de credite, ţintind un profit brut  de 1,3 milioane euro la final de an. Evoluţia pozitivă a băncii, privită prin prisma creşterii soldului de credite şi îmbunătăţirea profitabilităţii, trebuie susţinută prin capitalurile proprii ale băncii”, se arată în raportul consultat de News.ro.

Reprezentanţii Patria Bank se aşteaptă ca producţia de credite noi să rămână solidă în viitorul apropiat.

”Uşoara scădere a marjei nete a dobânzilor va fi cauzată de creşterea costului finanţării care nu a fost transferat în totalitate în nivelul ratelor de dobândă a creditelor. Creditarea IMM, Micro şi Agro va continua să fie motorul de creştere al soldului de credite. Retailul se va concentra pe dezvoltarea unui portofoliu de credite ipotecare, carduri şi servicii bancare în toată România, precum şi pe promovarea creditelor de consum în zona clientele urbane”, se menţionează în raport.

În 2018, banca a atins break-even, fiind poziţionată pe o traiectorie de creştere profitabilă în următorii trei ani, ghidată de o echipă de management experimentată şi de un acţionar majoritar cu un parcurs remarcabil în sectorul financiar bancar regional.

”După acest an, aşteptările noastre sunt să vedem că alinierea indicatorilor de bilanţ cu piaţa, permiţând Patria Bank să susţină un nivel mai ridicat al profitabilităţii urmare a fuziunii din 2017”, se afirmă în document.

Acesta subliniază totodată că piaţa serviciilor financiar bancare din România este drastic subdezvoltată.

”Începând din trimestrul 1 2019, banca a ales să se concentreze majoritar pe acordarea de credite garantate (ipotecare şi imobiliare) pentru a asigura o distribuţie echilibrată a portofoliului”, arată raportul.

Potrivit acestuia, modificările legislative de la finalul anului 2018 (în speţă taxa pe active reglementată prin OUG 114/ 2018) au determinat o operaţiune de restrângere a reţelei de sucursale începând din prima parte a anului 2019, avand drept obiective: ”păstrarea nivelului de venituri la un nivel care să asigure continuarea profitabilităţii; reducerea bazei de costuri în arealele în care banca avea suficiente resurse pentru a continua operaţiunile de finanţare şi fără existenţa unei sucursale”.

Contul de profit şi pierdere al băncii la 30 iunie 2019 arată o creştere a venitului net bancar cu 19%, scăderea cu 8% a costurilor operaţionale (excluzând impactul creşterii contribuţiei la FGDB), precum şi un cost al riscului mai mic cu 78%.

”Banca are în plan dezvoltarea unei noi aplicaţii de internet banking & mobile banking persoane fizice şi juridice (lansare în septembrie, 2019)”, completează banca.

Autorii raportului spun că România are cel mai mare potenţial din Europa în serviciile financiare, ţinând cont de nivelul redus de penetrare al creditării şi produselor de economisire.

”România este una dintre cele mai mari oportunităţi în sectorul serviciilor financiare – peste7 milioane de români nu au cont bancar; ponderea creditului bancar acordat companiilor nefinanciare la finalul anului 2017 era de numai 13%”, mai arată raportul.

Doar 8% din pasivul companiilor din România este alcătuit din credite interne de la bănci sau IFN-uri (lei + valută).

Patria Bank este rezultatul fuziunii prin absorbţie dintre fosta Banca Comerciala Carpatica (ca entitate absorbantă) şi fosta Patria Bank (ca entitate absorbită).

Noua instituţie bancară are peste 240.000 de clienţi şi o capitalizare de 289,1 milioane lei.

EEAF este acţionarul majoritar al Patria Bank, reprezentând un vehicul de investiţii administrat de Axxess Capital Partners. EEAF este un fond de capital privat de risc al cărui principali investitori sunt instituţii financiare internaţionale (BERD, FEI, DEG).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.