Un lider al opoziţiei a fost reţinut duminică, la Moscova, la câteva momente după ce a fost eliberat dintr-o închisoare în care tocmai ispăşise o pedeapsă legată de participarea sa la contestarea care agită de o lună capitala rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost arestat din nou, la ieşirea din centrul de detenţie”, a anunţat Ilia Iaşin pe Twitter.

În mesajul său, el difuzează o înregistrare video în care apare un poliţist care-i spune că este arestat în urma ”îndemnurilor sale la acţiuni neautorizate la 18 şi 19 august”, fără să precizeze despre ce acţiuni este vorba.

”Şi, iată, prieteni, aşa stau lucrurile”, continuă el în înregistrare, după ce a fost urcat într-un furgon.

Arestat la 27 iulie, înaintea unei mari zile de manifestaţii, Ilia Iaşin a fost condamnat, la fel ca alţi lideri ai opoziţiei, la o scurtă pedeapsă cu închisoarea - de zece zile -, în urma unor ”îndemnuri la manifestaţii neautorizate”.

În loc să fie eliberat la 8 august, el a fost condus, în acea zi, la un tribunal şi a fost condamnat la zece zile de închisoare suplimentare, cu privire la o manifestaţie de la 14 iulie.

O mişcare de contestare electorală a izbucnit la jumătatea lui iulie, după respingerea, din cauza unor presupuse vicii de formă, a înregistrării candidaţilor în alegeri la Parlamentul Moscovei, prevăzute la 8 septembrie.

Ilia Iaşin se află între politicienii excluşi din acest scrutin.

De atunci, protestele au fost reprimate ferm de poliţie, care a procedat, în total, la aproape 3.000 de arestări.

Principlalul opzant al Kremlinului, bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi, a fost şi el încarcerat.

Anchete penale au fost de asemenea deschise împotriva a cel puţin 14 persoane, acuzate de participare la ”tulburări masive” sau ”violenţe” contra poliţiei - studenţi, programatori, regizori sau activişti politici, care riscă până la zece ani de închisoare.

Săptămâna trecută, peste 50.000 de persoane s-au adunat în centrul Moscovei, la un miting autorizat - o prezenţă fără precedent de la protestele faţă de întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

Întrucât nu au primit autorizaţia să manifesteze sâmbătă, zeci de activişti din opoziţie au fost nevoiţi să se mulţumească să protesteze ”singuri”, cu pancarte în mână, aşa cum permite legea rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.