Asociaţia scriitorilor sloveni a protestat joi faţă de lansarea unui concurs care invită copiii să scrie poveşti despre ”pericolele legate de multiculturalism şi imigraţia ilegală”, la iniţiativa săptămânalului partidului conservator SDS, aflat în opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansat de Demokracija, organul de presă al formaţiunii fostului premier Janez Jansa, acest concurs adresat copiilor în vârstă de până la zece ani, propune recompense în valoare de până la 300 de euro tinerilor laureaţi.

Caietul de sarcini este strict - poveştile trebuie să ”consolideze conştiinţa naţională şi să încurajeze patriotismul” şi să arate că ”este bine să trăieşti într-o familie tradiţională (tată, mamă, copii), înconjurat de compatrioţii tăi şi de animalele tale domestice”.

Acest echilibru este ameninţat de ”eroi negativi”, şi anume migranţi, prezentaţi ca nişte ”intruşi” şi care pot fi reprezentaţi sub forma unor ”specii invazive străine”, potrivit săptămânalului. Însă ”în final, patriotismul şi familia înving mereu”, se mai precizează în regulament.

Publicat în 9.000 de exemplare, un număr respectabil în această mică ţară cu două milioane de locuitori, Demokracija titrează frecvent pe tema dosarelor care pun în discuţie migranţii şi musulmanii.

Publicaţia este finanţată de apropiaţi ai liderului populist şi naţionalist ungar Viktor Orban.

Într-un comunicat semnat de reprezentanţi ai 140 de instituţii publice slovene, Asociaţia scriitorilor denunţă o ”propagandă rasistă” şi subliniază că aceşti copii ”merită poveşti umane, deschise şi tolerante, care favorizează empatia şi nu ura”.

Situată pe fosta ”rută prin Balcani”, Slovenia a fost tranzitată în 2015 şi 2016 de aproximativ o jumătate de milion de migranţi care, în marea majoritate şi-au continuat drumul către vestul Europei.

Ţara natală a Primei Doamne americane Melania Trump a înregistrat 3.500 de sosiri ilegale în primul semestru din 2018, faţă de 2.000 în tot cursul lui 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.