Din 15 martie, Asociaţia JRS (Jesuit Refugee Service) România anunţă demararea unui amplu proiect care răspunde în mod concret nevoilor refugiaţilor vulnerabili care au fugit din calea războiului din Ucraina şi care ajung în Bucureşti. Proiectul se adresează persoanelor cele mai vulnerabile - femei singure şi femei cu copii, persoane vârstnice sau cu dizabilităţi. Unul dintre susţinătorii acestui proiect este compania Philip Morris România care a donat 200 de mii de dolari Asociaţiei JRS România cu scopul de a sprijini proiectul şi persoanele refugiate din Ucraian care vor fi beneficiarele acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acest proiect, organizaţia răspunde nevoi acestor persoane vulnerabile prin acţiuni pe două paliere: asistenţă de urgenţă şi asistenţă pe termen mediu şi lung.

Cazare pe perioade foarte scurte de timp, una până la trei zile, în cadrul Centrului Pedro Arrupe al JRS, pentru un număr de până la 20 de persoane aflate în tranzit, sau până la eliberarea unui spaţiu în cadrul unui hotel închiriat în întregime pentru acest proiect. Este asigurat un spaţiu de joacă pentru copii şi unul pentru activităţi de grup, activităţi de consiliere şi informare.

Cazare pe perioade medii de timp, una până la trei săptămâni, în cadrul unui hotel închiriat în întregime pentru refugiaţii vulnerabili din Ucraina, cu o capacitate de cazare de 100 de locuri. Persoanele asistate vor avea asigurate 2 mese pe zi în cadrul restaurantului. Acest spaţiu este utilizat în principal pentru acomodarea pe termen mediu până la identificarea unei soluţii pe termen lung pentru fiecare caz. Şi acest centru are asigurat un spaţiu de joacă pentru copii şi unul pentru activităţi de grup, activităţi de consiliere şi informare.

Ambele centre sunt situate central, refugiaţii având acces facil la staţii de metrou, parcuri, magazine.

Pe termen lung, JRS va subvenţiona costurile cu cazarea în apartamente private.

În plus, pe toată perioada în care aceste persoane se află în asistenţa JRS, organizaţia acordă şi sprijin suplimentar cazării. Sunt subvenţionate costurile cu îmbrăcămintea, hrana, asistenţa medicală şi medicamente, taxe legale, produse de igienă personală, transport, cartele telefonice etc., în funcţie de evaluarea făcută fiecărui caz. Persoanele beneficiază şi de produse primite de către JRS ca donaţie.

O componentă importantă a proiectului o constituie serviciile de suport psihologic şi emoţional, psihoterapie, asistenţă şi consiliere juridică, activităţi recreaţionale şi educaţionale pentru copii, activităţi de predare a limbii române, asistenţă socială în vederea accesării beneficilor sociale, înscriere la grădiniţe, şcoli, orientare în carieră şi identificarea unui loc de muncă, înscrierea la medicul de familie, informare.

Prin aceste servicii integrate dorim să creăm un cadru adecvat care să respecte demnitatea persoanelor provenite din zone de război, care să le asigure tot suportul necesar de la perioada de tranziţie până la momentul integrării în societate şi care să le ofere încredere în viitor.

Proiectul JRS care continuă iniţiativele noastre din domeniul azilului şi migraţiei de peste 20 de ani, se raliază celorlalte eforturi ale societăţii de sprijinire a refugiaţilor şi oferă o paletă completă de servicii în cadrul unei comunităţii pe care ne dorim să o dezvoltăm şi mai mult. Dorim să conectăm nevoile refugiaţilor cu sprijinul voluntarilor şi al donatorilor, precum şi să aducem împreună familiile de refugiaţi cu cele ale ţării gazde. JRS România mulţumeşte finanţatorilor naţionali şi internationali care au crezut în mesajul nostru şi ne sprijină în această misiune «de a însoţi refugiaţii, de a pleda pentru cauza lor si de a le apăra drepturile».” – Cătălin Albu, Manager General, JRS Romania

Asociaţia JRS România

www.jrsromania.org

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.