Cu toţii suntem iubitori de cafea. Ne plac mirosul, gustul şi ritualul de a ne începe ziua cu o cană fierbinte sau un pahar de cafea cu gheaţă. Sau chiar şi dacă aţi renunţat la cofeină în urmă cu câţiva ani, poate sunteţi curioşi despre avantajele şi dezavantajele cafelei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vestea bună pentru pasionaţii de cafea este că băutura iubită oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele, împreună cu câteva probleme potenţiale de care trebuie să fiţi conştient.

Cafeaua susţine fericirea

Un studiu din câţiva ani în urmă a confirmat ceea ce mulţi dintre noi credem intuitiv: cafeaua este un suc al fericirii. Cercetătorii au descoperit că consumul de cafea este legat de emoţii pozitive, inclusiv plăcere, bunătate, afecţiune, satisfacţie, prietenie, calm şi da, fericire. Descoperirile au menţionat, de asemenea, că nu au fost legate emoţii negative de consumul de cafea.

Un alt studiu efectuat la Harvard pe peste 50.000 de femei a constatat că riscul de depresie a scăzut odată cu creşterea consumului de cafea cu cofeină.

Cafeaua conţine antioxidanţi

Boabele de cafea sunt de fapt seminţele din interiorul unui mic fruct roşu sau galben strălucitor. Atât seminţele, cât şi fructele sunt bogate în antioxidanţi. De fapt, un studiu a constatat că cafeaua este cel mai mare factor care contribuie la aportul total de antioxidanţi.

Acest lucru se întâmplă probabil deoarece 65% dintre adulţi spun că beau cafea, în timp ce doar unul din zece mănâncă cel puţin cinci porţii zilnice recomandate de fructe şi legume. Cu alte cuvinte, cafeaua devine în mod implicit principala sursă de antioxidanţi.

Cu toate acestea, antioxidanţii din cafea au fost legaţi de protecţia sănătăţii. S-a demonstrat că acidul clorogenic, un polifenol abundent în cafea, reduce inflamaţia şi poate juca un rol cheie în protecţia împotriva bolilor cronice, inclusiv a obezităţii.

Şi în cazul în care vă întrebaţi despre fructele de cafea, acesta poate fi transformat în compost sau uscat şi preparat ca ceai. De asemenea, este utilizat în produse precum băuturile energizante, deoarece fructul conţine şi cofeină.

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2

O meta-analiză din 2018 a 30 de studii publicate anterior a concluzionat că consumul de cafea este invers asociat cu riscul de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că şansa de a dezvolta boala a scăzut cu 6% pentru fiecare creştere pe zi a consumului de cafea. Oamenii de ştiinţă spun că motivele posibile ale legăturii includ efectele antioxidante şi antiinflamatorii ale cafelei, capacitatea de a stimula arderea caloriilor şi impactul asupra conţinutului şi diversităţii microbilor intestinali care protejează sănătatea.

Cafeaua este legată de rate mai mici de alte boli

Studiile arată că consumul de cafea poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de sân, colorectal, endometrial şi de prostată, precum şi a bolilor de inimă şi a bolii Parkinson. Consumul pe tot parcursul vieţii de cafea / cofeină este, de asemenea, asociat cu prevenirea declinului cognitiv şi cu un risc redus de accident vascular cerebral.

În ceea ce priveşte sănătatea creierului, cafeaua cu cofeină creşte vigilenţa şi, de asemenea, poate îmbunătăţi memoria până la 24 de ore după consum.

Cafeaua poate da un impuls unui antrenament

Mai multe studii au arătat că cofeina îmbunătăţeşte performanţa atletică, în moderaţie. Efectele includ circulaţia îmbunătăţită, creşterea forţei musculare, rezistenţei şi puterii, plus durerea redusă. Acest lucru vă poate ajuta să vă împingeţi puţin mai tare în timpul antrenamentelor, rezultând îmbunătăţiri mai bune ale forţei şi / sau rezistenţei musculare.

Un studiu publicat în The Journal of Applied Physiology a constatat că depozitele de carbohidraţi musculare sunt alimentate mai rapid atunci când sportivii consumă atât carbohidraţi, cât şi cofeină după exerciţii exhaustive. Comparativ cu consumul simplu de carbohidraţi, combinaţia a dus la o creştere cu 66% a glicogenului muscular (forma de stocare a carbohidraţilor) la patru ore după exerciţii intense. Această creştere a rezervelor de energie vă creşte capacitatea de a face un antrenament mai greu, data viitoare când sunteţi gata să vă ridicaţi ritmul cardiac.

Cafeaua nu vă deshidratează, dacă sunteţi consecvent

Cofeina a fost mult timp criticată pentru că contribuie la deshidratare, din cauza efectului său diuretic, care declanşează pierderea de lichide. Cu toate acestea, cercetări mai noi indică faptul că, după aproximativ patru zile de aport constant de cofeină, corpul se ajustează, ceea ce neagă efectul deshidratant. Trucul este că trebuie să fiţi consecvent. Cu alte cuvinte, dacă uneori beţi o ceaşcă de cafea dimineaţa, expressor, alteori trei sau dacă ajungeţi ocazional la ea după-amiaza, este posibil să simţiţi efectele secundare diuretice, cum ar fi durerea de cap şi energia scăzută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.