Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, candidat USR la alegerile parlamentare, a afirmat, marţi, pe Facebook, că dezbaterea din jurul definirii prin Constituţie a familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie reprezintă o reuşită a PSD de a învrăjbi societatea şi o naţionalizare a ideii de familie de către stat, fără ca acest din urmă să ofere ceva în schimb, cum ar fi o lege a parteneriatului civil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vlad Alexandrescu susţine că problemele familiei în România sunt altele decât modul în care este definită în Constituţie. ”Aş vrea să dezbatem cum sprijinim cu adevărat familia. Cum îi sprijină statul pe părinţii care merg la muncă? Cum asigură locuri în creşe, locuri în grădiniţe. Cum recunoaşte, inclusiv fiscal, munca la domiciliu. Cum promovează ajutorul casnic din partea unor persoane care fac posibilă absenţa părinţilor pe timpul programului de muncă. Nu avem vaccinuri pentru copii. Ei învaţă în şcoli care nu au avize ISU sau de la Direcţiile de Sănătate Publică”, a scris Alexandrescu.

El acuză PSD pentru faptul că a creat sentimentul de stigmatizare pentru minorităţi. ”PSD a reuşit încă o dată să învrăjbească societatea. Minorităţile se simt agresate, stigmatizate. În condiţiile în care nu există un partenariat civil, ne grăbim să modificăm Constituţia pe un punct care este deja reglementat de o lege organică, Codul Civil. De unde această urgenţă? Este mai urgent să supralegiferăm căsătoria sau să protejăm prin lege partenariatul civil?”, se întreabă fostul ministru al Culturii.

Acesta crede că, în această chestiune, ar trebui evitată o implicare excesivă a statului. ”Dezbaterea despre definirea familiei în Constituţie înseamnă nimic altceva decât o naţionalizare a ideii de familie de către stat, fără ca acesta să ofere nimic în schimb, şi distragerea atenţiei de la problemele reale ale familiei în România”, a conchis Alexandrescu.

Consideraţiile lui Vlad Alexandrescu au fost postate la câteva ore după o postare a Clotildei Armand (USR) pe tema referendumului privind definirea familiei, care a provocat o serie de comentarii nefavorabile.

Clotilde Armand a scris că iniţiativa de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei trebuie supusă referendumului, întrucât este nevoie de o implicare mai mare a cetăţenilor în deciziile legate de chestiuni netehnice, înţelese de marea masă a alegătorilor.

Clotilde Armand invocă articolul 2 din Constituţie care prevede că poporul îşi exercită suveranitatea prin alegeri libere şi referendum. ”Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranităţii sale prin ambele modalităţi prevazute în Constituţie. Un exemplu celebru este iniţiativa recentă de modificare a Constituţiei de către un grup de 2,7 milioane de cetăţeni. Este necesar ca această iniţiativă, declarată recent constituţională de către CCR, să fie supusă deciziei populare prin referendum”, a scris Armand.

Ea a arătat că iniţiatorii proiectului USR au avut câteva teme care i-a adus împreună: corupţia, proasta adminstraţia, lipsa de transparenţă, risipirea banului public, manipularea alegerilor. Despre alte teme, au căzut de acord să nu le abordeze din postura de politician întrucât au opinii diferite. ”Ar fi neetic să procedăm altfel, deoarece nu am fost votaţi şi nu candidăm decât pe temele menţionate mai sus”, a precizat Clotilde Armand.

În consecinţă, alte teme, care nu comportă aspecte tehnice greu de înţeles pentru electorat, pot fi soluţionate prin implicarea mai mare a cetăţenilor, Clotilde Armand amintind că, până acum, nicio iniţiativă legislativă populară nu a devenit lege.

”Aş vrea ca pe teme netehnice, care pot fi înţelese de către marea masa a alegătorilor, decizia să revină poporului român prin referendum şi nu unor reprezentanţi aleşi pe cu totul alte platforme şi teme electorale. Pentru aceste teme, noi încurajăm iniţiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituţiei, din partea poporului. Numai dacă sunt consultaţi şi au un rol activ, cetăţenii se vor implica cu adevărat în viaţa politică. Noi dorim o comunitate responsabilă, care îşi spune părerea. Numai cu această condiţie democraţia se va maturiza. Ne plângem că poporul este manipulabil, dar cum ar putea deveni mai matur politic dacă nu este lăsat să se exprime şi nu este luat în serios?”, crede Armand.

Ulterior, ca răspuns la un comentariu dezaprobator faţă de postarea ei - ”iar nu avem cu cine”, Clotilde Armand a precizat: ”Este opinia mea personală, nu a partidului, iar eu nu candidez la aceste alegeri.”

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au solicitat Parlamentului, pe 26 septembrie, să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.