Un singur dosar penal pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată în ultimii trei ani, se arată într-un răspuns de la Ministerul Public la o întrebare adresată de deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit USR, numărul dosarelor înregistrate cu privire la arderile ilegale a crescut de la zero la 172 în perioada 2021-2023, dar un singur dosar a ajuns pe masa judecătorilor, 28 au fost clasate şi în 31 de dosare s-a decis renunţarea la urmărirea penală.

”Un dosar trimis în judecată în ultimii ani ne arată că suntem lăsaţi singuri în faţa mafiei. 29.000 de români mor din cauza poluării aerului anual, în România. Zilele acestea sunt proteste masive în Ilfov din cauza poluării aerului. Oamenii înţeleg că arderile ilegale înseamnă condamnarea la moarte pentru ei, pentru cei dragi, pentru copiii lor. Unde sunt autorităţile care aveau obligaţia să îi oprească pe aceşti ucigaşi?”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu.

USR arată că, pentru a rezolva această problemă, este important să se introducă în lege criteriul de afectare a calităţii aerului pentru a dovedi prejudiciul din dosarele de arderi ilegale.

”USR a depus deja un proiect de lege care să actualizeze legea, deoarece în prezent se menţionează doar calitatea apei, a solului sau a subsolului. USR susţine, de asemenea, înfiinţarea DNA-ului Pădurilor, adică o direcţie de investigare a infracţiunilor de mediu, cu procurori specializaţi pe mediu şi personal auxiliar”, arată formaţiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.