USR cere ca taxa pe boală trebuie scoasă, integral, urgent, după votul din Senat pe eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, arătând că doar în ianuarie, din această taxă, PSD şi PNL au luat 10 milioane de euro de la oamenii suferinzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Din taxa pe boală introdusă de ministrul PNL al Finanţelor la finalul anului trecut, Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro. Din această sumă, 500.000 de euro au fost luaţi de la pacienţii care au cancer. Fiecare zi în care Parlamentul ezită să corecteze aberaţia concepută de PNL este o zi în care bolnavii pierd bani. Primul pas corect a fost făcut astăzi, sub presiunea USR şi a societăţii civile, în Senat, dar este necesară urgentarea procedurii parlamentare. Senatorii din comisiile pentru Muncă şi Buget-Finanţe au adoptat un amendament prin care au eliminat ”taxa pe boală” din actul normativ”, afirmă USR. 
 
Potrivit partidului, ”amendamentul de eliminare a ”taxei pe boală” a fost asumat de toate partidele şi a fost votat în unanimitate”. 
 
”Amânarea cu o săptămână a dezbaterilor pe această chestiune, aşa cum au vrut PSD şi PNL, a făcut ca 5.000 de mame să aibă venituri mai mici. Doar de la mame cu copii mici, de la bolnavi de cancer, de la persoane care se recuperează după accidente de muncă, statul a luat nu mai puţin de 2 milioane de euro. Restul, până la 10 milioane de euro, s-a luat de la pacienţii cu alte tipuri de afecţiuni. Nu poţi să pedepseşti tu, stat, zeci de mii de oameni suferinzi că nu eşti în stare să controlezi fraudarea banului public şi abuzarea sistemului. În primul trimestru din 2023, autorităţile au efectuat doar 36 de controale, la peste 2 milioane de concedii medicale şi a recuperat o sumă infimă de bani”, a spus Oana Ţoiu.
 
USR spune că a atras atenţia încă din decembrie 2023 că “taxa pe boală” este o aberaţie, iar în ianuarie 2024 a sesizat Avocatul Poporului şi, chiar în prima zi a noii sesiuni parlamentare, a depus o iniţiativă legislativă care să elimine această nouă taxă aberantă. 
 
”USR a acţionat constant pentru a îndrepta această nedreptate făcută de Guvernul PSD -PNL celor care, ani de zile, au plătit contribuţii la fondurile de asigurări sociale şi de sănătate. Exact când aceştia ar fi trebuit să poată beneficia de pe urma plăţii asigurării şi aveau nevoie cel mai mult de sprijin, au fost lăsaţi de izbelişte de Guvernul PSD-PNL. Votul de azi este o victorie pentru angajaţii bolnavi şi familiile lor! După opt săptămâni de presiune, PNL şi PSD au cedat şi au acceptat eliminarea taxei pe boală. Urmează votul în Plen şi la Camera Deputaţilor”, mai arată USR. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.