USR transmite vineri că taxa pe boală se va plăti şi în aprilie, astfel că în total, de la 1 ianuarie încoace, Guvernul PSD-PNL a luat 30 de milioane de euro şi va mai lua cel puţin încă 10 milioane de euro, în condiţiile în care nu mai sunt şanse ca aberaţia să fie corectată până la finalul acestei luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A mai trecut o săptămână în care Guvernul Ciolacu a luat, prin „taxa pe boală”, bani din buzunarul românilor aflaţi în concediu medical, gravidelor care au sarcini cu risc, mamelor care de abia au născut şi părinţilor cu copii bolnavi, inclusiv de cancer. În total, de la 1 ianuarie încoace, Guvernul PSD-PNL a luat 30 de milioane de euro şi va mai lua cel puţin încă 10 milioane de euro, în luna aprilie, în condiţiile în care nu mai sunt şanse ca aberaţia să fie corectată până la finalul acestei luni. Totul, doar pentru ca PSD şi PNL să aibă bani din care să plătească privilegiile, sinecurile şi firmele de casă”, transmite USR într-un comunicat.

”Au încasat 1 milion de euro pe lună doar de la angajatele gravide şi de la cele care au născut de câteva zile, dar, în loc să ducă banii direct spre sănătate, doar au mărit numărul de şefi. Pentru buget, taxa pe boală e 0,0000001% din gaura creată de guvernarea PSD-PNL, dar pentru mame erau banii de scutece. Sunt 25.000 de părinţi care deja aveau doar 75% din salariu în zilele în care stau cu copilul bolnav. Pentru cei 5.000 care îşi însoţesc copilul la chimioterapie, banii luaţi de Guvern din concediile lor medicale erau banii necesari spitalizării alături de copil, pentru că da, nu doar îl însoţesc, ci şi plătesc pentru asta, chiar dacă sunt asiguraţi. Marţi, în plenul Senatului, ar trebui să fie votul care poate repara nedreptatea, îi invit pe angajaţii bolnavi să aibă curaj să îşi spună experienţa şi să arate Coaliţiei PSD-PNL că nu sunt hoţi care fraudează sistemul, aşa cum au fost acuzaţi”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Potrivit USR, săptămâna aceasta, în Senat, PNL a făcut front comun cu PSD pentru a respinge demersul USR de desfiinţare a acestei aberante taxe, asta că tot s-a lăudat PNL că va elimina „taxa pe boală”, pe care tot ei au introdus-o, prin ministrul Marcel Boloş”.

”Proiectul de lege depus de USR a primit raport de respingere în comisii, votul în plen ar putea fi dat marţi, 2 aprilie. Pe de altă parte, OUG 115/2023, prin care Guvernul Ciolacu a introdus „taxa pe boală”, este ţinută la sertar, în continuare, în comisiile din Camera Deputaţilor, deşi termenul de raport a fost depăşit din 12 martie. USR, care a depus amendament de eliminare a taxei, a cerut şi săptămâna aceasta dezbaterea ordonanţei în Comisiile pentru muncă şi pentru buget, dar PSD şi PNL au refuzat. Comisia de muncă este condusă de Adrian Solomon (PSD), iar Comisia de buget este condusă de Bogdan Huţucă (PNL)”, afirmă USR.

USR arată că ”este primul partid care a semnalat problema în decembrie 2023 şi care a depus lege şi amendamente pentru eliminarea taxei pe boală”. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, despre Ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a rămas blocată în Parlament şi încă este în vigoare, că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. El a arătat că ministrul Finanţelor poate da un răspuns privind acest act normativ, pentru că politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.