USR condamnă încercările ministrului Educaţiei de a face economii la bugetul central prin aruncarea către şcoli a celei mai mari părţi din povara financiară a burselor, arată un comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform sursei citate, noua lege pentru învăţământul preuniversitar, pusă în dezbatere publică de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prevede bani pentru orice, mai puţin pentru stimularea educaţiei propriu-zise şi pentru bursele elevilor.

„Astfel, din cele patru tipuri de burse: de performanţă (pentru olimpici), de merit (pentru elevii care învaţă bine), de studiu (pentru elevii fără posibilităţi materiale care îşi dau silinţa) şi sociale (pentru elevii sever deprivaţi material), rămân la Minister doar bursele pentru olimpici. Pentru bursele de performanţă şi cele sociale, şcolile vor fi lăsate să se descurce singure şi să aleagă pe cine exclud, prin criterii pe care le vor decide singure. Aceste tipuri de burse vor fi, deci, supuse unor condiţionări suplimentare, în funcţie de numărul cazurilor excepţionale, raportate la numărul total de elevi, deci în mod clar discriminatoriu, inechitabil, de la o şcoală la alta. Nici măcar nu mai primesc bursă toţi elevii aflaţi în situaţii speciale (de performanţă sau de sărăcie)”, mai arată sursa menţionată.

„Spre deosebire de alocaţia de minor, care este un drept universal constituţional, prevăzut în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, bursa este un instrument al Ministerului Educaţiei, care ar trebui să fie gestionat la nivel de minister. Prin burse se asigură nu doar premierea performanţei, unde oricum e grav să transferi o sumă de bani care să ajungă doar pentru 5 burse într-o clasă de performeri de nivel înalt, dar mai ales accesul la educaţie prin asigurarea echităţii şi integrării copiilor care vin din familii defavorizate. Or, dacă acordarea unui număr insuficient de burse de performanţă e o nedreptate, acordarea unui număr insuficient de burse sociale în şcoli cu elevi proveniţi în cvasitotalitate din comunităţi dezavantajate reprezintă un dezastru social. Pur şi simplu, măsura aceasta va ucide definitiv orice şansă a unor copii de a mai veni la şcoală. Într-o ţară europeană, în 2022, acest lucru este total inacceptabil”, declară senatorul USR Ştefan Pălărie.

Practic, ministrul aruncă bursele în responsabilitatea şcolilor, interpretând în stilul său toxic principiul, de altfel corect, al descentralizării: şcoala primeşte o sumă de bani, în funcţie de câţi elevi are în total, şi împarte după cum consideră acest fond de burse. Dacă este o şcoală dintr-o zonă defavorizată, cu mulţi elevi săraci… ghinion. Primesc doar unii, până când se termină banii alocaţi. Dacă, în schimb, la o şcoală de top sunt mulţi elevi performanţi, nu primesc bursă toţi, ci doar unii.

Sursa amintită mai precizează că „a primi sau a nu primi bursă nu va mai depinde de performanţa elevului, de circumstanţele sale individuale, ci de cele trei criterii „obiective” promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu - norocul de a te naşte în oraşul potrivit; norocul de a merge la şcoala potrivită; norocul ca şcoala să fie un bun administrator al resurselor”.

 

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.