Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri. USR, prin vocea fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu ”este mai toxic decât Iordache” iar ”Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Justiţiei anunţă că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

 

Marcel Ciolacu: Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu/ PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu/ PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie
CITEȘTE ȘI Rareş Bogdan: Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Le cer colegilor din Camera Deputaţilor să corecteze varianta votată în camera superioară. De la Guvern, propunerea legislativă a plecat fără prag
Potrivit USR, ”PSD, PNL şi UDMR tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei! Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune”. 
 
”Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediştii, peneliştii şi udemerişti tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune. Ce reprezintă pentru îmbuibaţii din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susţine în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”, spune fostul ministru Stelian Ion pe Facebook. 

Senatorul USR Simona Spătaru a spus, în plen, că proiectul Guvernului a fost puternic înrăutăţit în comisie.

”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a spus ea. 

Senatorul USR a precizat că ”este o infracţiune asupra căreia trebuie să fie foarte responsabili”.

”S-a tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a spus Spătaru, precizând că amendamentele au fost introduse în comisie, la ora 9.00, iar plenul s-a reunit la 10.00. 

Diana Şoşoacă, senastor independent a cerut în plen retrimiterea la comisie, însă propunerea sa a fost respinsă în plen. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.