Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, anunţă că au format Alianţa AER pentru România. Doi co-preşedinţi ai Partidului Verde-Verzii, care afirmă că au fost aleşi la Congresul formaţiunii din iunie, contestă protocolul de formare a alianţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Copreşedinţii Partidului VerdeVerzii, Rodica Bărbuţă şi Bogdan Botea, care susţin că au fost aleşi în mod legal la Congresul Extraordinar al PVV din 24 Iunie, afirmă că sâmbătă, la Bucureşti, ”a avut loc un eveniment menit să inducă în eroare atât opinia publică, cât şi pe membrii şi susţinătorii Partidului Verde-Verzii şi ai Partidului Ecologist Român”.

”Sub conducerea numiţilor Marius Lazăr şi Lavinia Cosma, foşti co-preşedinţi ai PVV, care au fost demişi din funcţii şi excluşi din partid încă din luna iunie, a avut loc astăzi un aşa-zis Congres extraordinar al Partidului Verde în cadrul căruia s-a semnat de către cei doi şi de către reprezentanţii Partidului Ecologist Român un protocol pentru formarea alianţei dintre PER cu Partidul Verde, alianţă intitulată AER pentru România”, continuă aceştia.

Cei doi copreşedinţi mai susţin că evenimentul este o ”ilegalitate”, enumerând mai multe motive:

”- cele două persoane mai sus menţionate Marius Lazăr şi Lavinia Cosma nu mai au calitatea de membri ai Partidului Verde şi, cu atât mai puţin nu au calitatea şi dreptul să decidă şi să semneze acte în numele Partidului Verde-Verzii.

- evenimentul de astăzi nu a fost un congres legal al Partidului Verde-Verzii, întrucât la eveniment nu au participat preşedinţii de organizaţii şi delegaţii cu drept de vot din cele 22 de filiale ale PVV, prin urmare, nu se putea vota o alianţă între cele două partide, aşa cum a afirmat în discurs Dl. Marius Lazăr”.

Ei adaugă că Marius Lazăr şi Lavinia Cosma, în numele Partidului Verde-Verzii, ”de capul lor, semnează un asa-zis acord politic intitulat alianţă cu PER, fără nici un fel de consultare cu Biroul Permanent Naţional şi preşedinţii de organizaţii, profitând de lentoarea justiţiei, care nu a făcut încă modificările privind conducerea actuală a PVV în Registrul Partidelor, respectiv Rodica Barbuţă si Bogdan Botea ca şi copreşedinţi”.

”O asemenea improvizaţie strâmbă nu va rezista la confruntarea cu legea, pentru că autointitulatul şi demisul fost preşedinte Marius Lazăr nu înţelege nici acum că, nerespectarea statutului unui partid înseamnă nerespectarea legii, iar nerespectarea legii înseamnă nerespectarea statului de drept, un lucru incompatibil cu un partid democrat. De fapt dl. Lazăr a avut ce învăţa de la PSD-iştii Ion Iliescu şi Adrian Severin, doar ca şmecheriile valabile în anii 90 în politică s-au terminat. Ne exprimăm regretul că, prin intermediul celor două persoane excluse din PVV şi al celor câţiva membri ai PVV prezenţi, colegii din PER, care probabil că au fost induşi în eroare, au fost făcuţi părtaşi la o ilegalitate”, mai afirmă cei Bărbuţă şi Botea.

Potrivit sursei citate, conducerea Partidului Verde şi-a exprimat disponibilitatea şi dorinţa de a încheia alianţe politice cu partidele şi mişcările progresiste care susţin politicile verzi, inclusiv cu Partidul Ecologist Român, dar abia la începutul anului viitor.

”Ne exprimăm totodată speranţa că acest eveniment înşelător nu va strica o viitoare colaborare benefică cu reprezentanţii legali ai PER”, conchid cei doi.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Această alianţă se distinge printr-un program politic care promite să redefinească relaţia dintre guvernanţi şi cetăţeni, punând accent pe implicarea tinerilor şi pe recâştigarea încrederii publice în instituţiile statului. Un proiect politic deschis către toti iubitorii de natură, oameni şi animale, către antreprenorii cu viziune verde, către toti cei care cred in nevoia de aer curat, ape curate si produse curate”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Biroul de comunicare publică al Alianţei AER pentru România.

Proiectul se doreşte a fi unul care ”va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabile, care va pedepsi drastic orice infracţiune la adresa mediului, de la defrişări ilegale la transporturi ilegale de deşeuri” şi unul care ”va da încredere electoratului verde, ecologist să investească un vot util la alegerile din 2024”.

"Ne adresăm tinerilor, celor care sunt dezamăgiţi de politica de ieri, şi le spunem: Alianţa AER este aici pentru voi. Noi nu promitem, noi acţionăm, transformăm, şi împuternicim fiecare voce să conteze”, a declarat Florin Secară, Partidul Ecologist Român.

"Este timpul ca o ţară cu atâtea probleme de mediu şi cu atâtea oportunităţi în materie de economie verde să aibă o forţă verde în structurile naţionale şi locale de decizie publică. Este timpul pentru un nou val de lideri, unul care nu doar că ascultă, dar care face din participarea tinerilor în procesul decizional o prioritate. Votaţi, implicaţi-vă, şi împreună, vom modela România pe care o meritaţi, o ţară în care nimeni nu va fi lăsat în urmă", a transmis, la rândul său, Marius Lazăr, reprezentant al Partidului Verde-Verzii.

De asemenea, Lavinia Cosma, de la Partidul Verde-Verzii, a arătat: "Vrem să construim o Românie în care fiecare cetăţean, indiferent de vârstă sau regiune, simte că poate influenţa cursul dezvoltării naţionale. Politica nu este doar despre politicieni, este despre fiecare dintre noi"

Conform comunicatului, programul Alianţei AER pune accent pe inovaţie, sustenabilitate şi justiţie socială, vizând să inspire o generaţie întreagă de români să ia atitudine şi să participe activ la schimbarea pe care şi-o doresc.

”Înaintea Zilei Drepturilor Omului, semnarea protocolului este mai mult decât simbolică; este un angajament ferm că Alianţa AER va lupta pentru drepturile şi libertăţile fiecărui cetăţean şi va promova o guvernanţă deschisă şi responsabilă. Fiecare iniţiativă şi politică care va fi promovată de alianţă este concepută pentru a servi interesele cetăţenilor şi pentru a promova o Românie verde şi echitabilă”, mai scrie în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.