Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi o şedinţă luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care va stabili reintroducerea unor restricţii pentru ţările care au nivelul de infectare superios pe ultimele 14 zile nivelului din România. Şeful Executivului a explicat că cei care vin în România şi stau în carantină mai mult de 3 zile vor trebui să stea în carantină. Aceştia au posibilitatea ca în a 5-a zi să facă un test COVID şi dacă acesta e negativ, atunci pot ieşi din carantină. Cei care stau doar 3 zile în România nu vor fi obligaţi să intre în carantină, însă trebuie să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de momentul intrării în ţară. Prim-ministrul a mai anunţat că a cerut comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă să ia decizii de carantinare, fie localităţi, fie zone, acolo unde situaţia o impune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Orban a mai spus că a mai cerut o intensificare a acţiunilor de cotrl pentru ca toţi cetăţenii să respecte măsurile de protecţie sanitară, inclusiv în şcoli, cât şi universităţi, în contextul începerii joi a anului universitar. El a atenţionat că măsurile trebuie aplicate, după cum prevede legea „nu după bunul plac al unor directori de şcoli”.

„Este evidentă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi. De asemenea, o intensificare a acţiunilor de control şi, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii. În acest sens le-am solicitat să urmărească mai multe linii de acţiune. În primul rând, în şcoli să fie respectate toate măsurile de protecţie sanitară – de la dezinfecţie, portul măştii, respectarea distanţei. Tot în şcoli şi în universităţi, odată cu începerea anului universitar de mâine, deciziile care se iau la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă să ţină cont cu stricteţe de reglementările legale, de hotărârea de Guvern privind starea de alertă şi de ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii. Nu după bunul plac al unor directori de şcoli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”, a afirmat Ludovic Orban.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Am discutat împreună cu colegii, ştiţi că nu am mai actualizat situaţia ţărilor pentru că la nivel european a fost o dezbatere şi am aşteptat să se ia o decizie unitară la nivel european. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide luni în cadrul CNSU să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior, pe ultimele 14 zile, nivelului din România. Aceste restricţii vor fi mai nuanţate pentru cei care vin în România şi stau în România o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune situaţia carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară. Dacă stau mai multe zile, vor avea la dispoziţie două variante - carantină pe 14 zile. În cazul în care doresc să nu stea 14 zile în carantină, în a 5-a zi pot face testul, iar în cazul în care este testul va fi negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieşi din carantină”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seara într-o conferinţă de presă după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI.

Prim-ministrul a adăugat că vor putea fi luate decizii la nivel local, în anumite zone şi localităţi precum carantina, dacă situaţia o impune. Orban a mai spus că solicitat prefecţilor intensificarea controalelor pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile de protecţie sanitară.

„Din analizele efectuate de INSP şi de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor nunţi botezuri şi alte tipuri de evenimente în care nu s-au respectat măsurile de protecţie, numărul maxim de persoane şi alte reguli care ar fi trebuit respectate. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public, atât transportul urban, cât mai ales transportul intrajudeţean, interjudeţean şi transportul spre platforme industriale de acasă la locul de muncă şi de la locul de muncă spre casă. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea de decizii foarte clare. Acolo unde legislaţia impune trebuie introduse decizii de restricţii pentru a putea preveni răspândirea virusului. Am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, oriunde situaţia o impune, să ia decizii de carantinare, fie de localităţi, fie de zone. ”, a explicat Orban.

El a mai precizat că până acum primarii s-au temut să ia decizii, pentru că era perioada înaintea alegerilor locale, însă acum trebuie să nu mai aibă această frică.

„Până la alegerile locale mulţi primari s-au temut să ia decizii. Avem primari acum pe perioadă de 4 ani”, a completat Orban.

El a adus în discuţie şi petrecerile care au avut loc duminică seara, după închiderea secţiilor de votate şi a transmis colegilor care au participat „să se considere ca şi infectaţi”.

„Privitor la petrecerile organizate după câştigarea alegerilor. Le recomand colegilor care au participat să se considere ca şi infectaţi. Ca atare, toţi cei care au participat la astfel de petreceri să se considere infectaţi şi să aibă grijă să respecte măsurile, astfel încât să nu îi infecteze şi pe alţii”, a conchis Orban.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI. La eveniment au participat şi ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi şeful DSU Raed Arafat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.