Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis, luni la Cotroceni, că Republica Moldova va fi sprijinită cu tot ceea ce este posibil în faţa încercărilor de destabilizarea ale Rusiei. „Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vrreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa”, a mai spus oficialul german.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă bucur în mod deosebit că avem prilejul acestei întrevederi aici la Bucureşti. În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Permiţi-mi să vă spun foarte clar de la început - Moldova face parte din familia noastră europeană, în vară i-am acordat statutul de ţară candidat şi salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la UE. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedintă Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internaţional. Împreună cu Franţa am organizat anul trecut deja trei conferinţe în cadrul platformei de sprijin pentru Republica Moldova, un semnal important al sprijinului internaţional. Sunt încrezător că cea de-a patra conferinţă din toamnă Moldova va reprezenta un nou succes. Vom călători la Chişinău deja la 1 iunie, la cel de-al doilea Summit al Comunităţii politice europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întâlnim în mod informal, în cadrul unei discuţii, şi acest lucru este foarte important pentru înţelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile dintre statele Europei care nu sunt membre ale UE. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a afirmat Olaf Scholz, luni la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu şi Klaus Iohannis. 

Cancelarul Germaniei a mai spus că au fost discuţii trilaterale şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi despre tentativele ruseşti de destabilizare a Republicii Moldova.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Desigur am discutat astăzi şi despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei şi consecinţele directe asupra Republicii Moldova. Suntem de acord - Rusia trebuie să oprească în sfârşit acest război şi să retragă trupele din Ucraina pentru a se putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile, această prevedere a actului final de la Helsinki şi a altor acorduri de drept internaţional a fost semnată şi de Rusia şi are în continuare valabilitate. De aceea sprijinim Moldova cu tot ceea ce ne stă în putinţă în faţa acestor încercări de destabilizare ale Rusiei. Stimată doamnă preşedintă Sandu, dragă Maia, doresc să vă mulţumesc în mod deosebit pentru modul solidar în care se comportă ţara dumneavoastră cu Ucraina din punct de vedere politic şi la preluarea de refugiaţi. Suntem foarte conştienţi de efortul deosebit pe care îl faceţi dumneavoastră şi ţara dumneavoastră, prin aceasta. Solidaritatea între parteneri de care avem parte de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei este impresionantă. Iar ţi-e, dragă Klaus, îţi mulţumesc pentru că România, cu cetăţenii săi, susţin cu tărie Moldova în aceste vremuri dificile, printre altele şi la aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova. Şi Germania aduce o contribuţie. În noiembrie 2022 am sprijinit, de exemplu,, gospodări din Republica Moldova la plata facturilor la energie. Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vrreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa. Putem fi mândri în Europa de această solidaritate, pe bună dreptate”, a conchis Scholz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.