Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a fost ales preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale. Şedinţele comisiei vor fi ”de regulă” publice, a precizat Manda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale s-a întrunit, marţi, în prima şedinţă, pentru a fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi pentru a fi stabilit regulamentul de funcţionare. PSD are opt membri în comisie, PNL are trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR au câte un reprezentant.

Şedinţa de marţi a avut loc cu uşile închise.

“Astăzi a fost prima întrunire a acestei comisii speciale. Am stabilit la ordinea de zi aprobarea conducerii comisiei şi, aşa cum era şi hotărârea Parlamentului, preşedintele este din partea PSD, şi anume eu, secretar este din partea ALDE, domnul deputat Cucşa, iar vicepreşedinte din partea PNL, domnul deputat Prişcă”, a spus Manda la finalul primei şedinţe a Comisiei speciale pentru modificare legilor securităţii naţionale.
 
El a mai spus că speră ca Birourile permanente reunite ale Parlamentului să aprobe repede regulamentul comisiei, pentru a putea începe activitatea.
 
“Am avut pe ordinea de zi aprobarea regulamentului de organizare a comisiei. Au fost câteva propuneri din partea colegilor – unele acceptate, altele neacceptate – urmează ca acest regulament să-l trimitem astăzi către Birourile permanente reunite spre a fi aprobate, sperăm ca foarte repede să se întrunească, să aprobe regulamentul, să putem intra în activitate”, a afirmat acesta.
 
Întrebat dacă presa va avea acces la şedinţele comisiei, Manda a spus că s-a discutat despre acest lucru, iar de regulă şedinţele vor fi cu accesul presei, dar când vor fi discuţii mai punctuale cu structurile de informaţii, şedinţele vor fi cu uşile închise.
 
“Am discutat şi acest aspect. Am discutat ca, imediat ce va fi aprobat regulamentul, să ne vedem şi să trimitem adrese către toate structurile din zona securităţii naţionale, prin care să le solicităm propuneri de modificare a legislaţiei în domeniul lor, să dăm un termen, probabil de două săptămâni şi la fel şi parlamentarii, şi grupurile parlamentare, inclusiv de la Direcţia Legislativă să solicităm un studiu comparat pe diferite teme europene. (...) Am discutat despre accestul presei. În regulament spune că, de regulă, şedinţele sunt publice, probabil că aşa o să se întâmple, dar, în momentul în care o să avem discuţii punctuale cu structurile de informaţii, probabil că aceste şedinţe nu vor fi publice”, a spus Claudiu Manda.
 
De asemenea, senatorul PSD a spus că legislaţia în domeniul securităţii naţionale trebuie “împrospătată”, deoarece este din ani 1990, iar noile ameninţări la adresa securităţii naţionale nu mai au legătură cu legile actuale.
 
“Vorbim de legi din ’91, modificate pe ici, pe colo sau legi din ’98 sau ’92, vorbim de ameninţări la adresa securităţii naţionale care nu mai au legătură cu ce se întâmpla în ’91. Vorbim de respectarea drepturilor omului şi de măsurile intruzive care trebuie reglementate foarte bine, vorbim de posibilităţi de abuzuri, ne uităm încă la nişte concluzii la Comisia SRI, dar aceste lucruri ar trebui reglementate să nu mai existe nici bănuieli, nici interpretări, ori o relaţie destul declară între Parlament şi aceste structuri. Sunt mai multe lucruri de stabilit, dar este foarte important să împrospătăm legislaţia”, a mai explicat Claudiu Manda.
 
Întrebat dacă va fi înfiinţată o autoritate pentru interceptări, aşa cum a propus preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Comisiei a replicat: “Nu ştiu, nu pot să răspund. Pot să vă spun că ne propunem inclusiv toate proiectele legislative care se află în acest moment în Parlament, la comisii, aprobate sau respinse, dar care nu au finalizat procesul legislativ, să le preluăm la comisie, să le analizăm, să integrăm cu toate celelalte propuneri, să avem o concluzie care să răspundă tuturor propunerilor”.

Comisia care va modifica legile securităţii naţionale are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

În hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale se mai menţionează că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de şase luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să ceară prelungirea termenului, la solicitarea motivată a preşedintelui de comisie.

În comisie, PSD este reprezentat de senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan şi de deputaţii Gabriel Vlase şi Gheorghe Căprar. PNL este reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă. USR este reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, în timp ce ALDE îl are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucşa, PMP, pe deputatul Mircea Sămărtinean, iar grupul minorităţilor, pe Ibram Iusein.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională. PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea acestei comisii, afirmând că este “un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii şi de a acapara statul de către persoane cu comportament interlop".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete.

În acest context, Iohannis a spus că există două scenarii - unul "prost", în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Întrebat dacă Administraţia pezidenţială a fost contactată în legătură cu înfiinţarea acestei comisii, Iohannis a spus că până acum nu a fost nimeni contactat: "Bănuiesc că după ce se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.