Premierul Marcel Ciolacu a avut, o întrevedere marţi la Palatul Victoria, cu Miloš Vystrčil, preşedintele Senatului ceh, la care acesta a reconfirmat sprijinul Cehiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preşedintele Senatului ceh a reconfirmat, la Bucureşti, sprijinul ferm al Cehiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Îţi mulţumesc lui Miloš Vystrčil pentru prietenia ta şi pentru contribuţia ţării tale la proiectul european”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe reţeaua X, fostă Twitter.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, este pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din 5 decembrie.

Cooperarea bilaterală şi asupra temelor comune europene şi regionale a fost principala temă a întrevederii între premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului Parlamentului Republicii Cehe Miloš Vystrčil, arată comunicatul de presă al Guvernului României.

Prim-ministrul Ciolacu a apreciat sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.


Aspectele legate de securitatea regională au constituit, de asemenea, o temă a discuţiilor. În acest context, preşedintele Senatului ceh a salutat ajutorul substanţial acordat de ţara noastră Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte tranzitul de cereale.

Oficialii celor două ţări au convenit ca România şi Cehia să aibă o voce comună în efortul de a readuce încrederea cetăţenilor în valorile democraţiei şi ale statului de drept pentru a diminua tendinţa populismului prezentă în mai multe state member ale Uniunii Europene, mai precizează sursa ciitată.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul României a subliniat importanţa cooperării economice bilaterale, pilon central al relaţiilor româno-cehe, în contextul în care, în 2022, volumul total al schimburilor comerciale a atins nivelul record de 6 miliarde euro.

Din partea Guvernului, alături de premier, au participat vicepremierul Marian Neacşu şi reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.