Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă, vineri, că au fost viraţi României, de către Comisia Europeană, banii aferenţi Cererii de plată II din PNRR, respectiv peste 2,7 miliarde de euro. Comisie Europeană a precizat că plata a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane şi de ţinte. România a primit deja o plată totală de prefinanţare în valoare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022, precum şi un cuantum de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane şi de ţinte incluse în prima cerere de plată. Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, fost premier, a transmis, vineri, că miniştrii PNL care au avut de realizat ţinte şi jaloane necesare pentru Cererea II de plată din PNRR ”şi-au îndeplinit cu succes misiunea”. ”Guvernul pe care l-am condus a reuşit să depună cererea printre primele din Europa”, a subliniat Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciucă, după virarea banilor din Cererea II de plată din PNRR: Miniştrii PNL care au avut de realizat ţintele şi jaloanele necesare şi-au îndeplinit cu succes misiunea / Guvernul pe care l-am condus a reuşit să depună cererea printre primele din Europa

UPDATE - ”Plata de astăzi, 29 septembrie, în cuantum de 2,76 miliarde EUR sub formă de granturi şi de împrumuturi, a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane şi de ţinte legate de cea de a doua tranşă. Acestea acoperă reforme esenţiale în domeniul tranziţiei verzi şi digitale, precum adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind guvernanţa serviciilor de cloud utilizate în sectorul public. De asemenea, România a propus reforme care vizează îmbunătăţirea punerii în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului şi a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătăţii, îmbunătăţirea colectării impozitelor şi a sustenabilităţii pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educaţional, precum şi consolidarea independenţei sistemului judiciar şi consolidarea acţiunilor de combatere a corupţiei”, a transmis Comisia Europeană.

Plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planul său de redresare şi rezilienţă.

La 16 decembrie 2022, România a prezentat Comisiei o a doua cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde EUR din cadrul MRR, legată de 51 de jaloane şi de ţinte. La 27 iunie 2023, Comisia a adoptat o evaluare preliminară parţial pozitivă a cererii de plată a României, constatând că două jaloane legate de investiţiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia a recunoscut primele măsuri luate deja de România pentru a îndeplini aceste jaloane restante, deşi mai sunt încă multe de făcut, precizează CE.

Avizul Comitetului economic şi financiar cu privire la cererea de plată a României a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii privind plata fondurilor legate de cele 49 de jaloane şi de ţinte care au fost evaluate ca fiind îndeplinite în mod satisfăcător.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat prin granturi şi împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde de euro..Cuantumurile plăţilor efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa.

 România a primit deja o plată totală de prefinanţare în valoare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022, precum şi un cuantum de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane şi de ţinte incluse în prima cerere de plată.

 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Spuneam la 1 septembrie că, până la sfârşitul acestei luni, ar trebui să ajungă în ţară banii aferenţi cererii de plată II din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro”, anunţă, vineri, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş afirmă că, alături de prefinanţare şi prima tranşă din PNRR, ţara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăţi de aproape zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

”Este o reuşită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate şi a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un PNRR complex şi numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele ţări din UE care a reuşit să facă diligenţele pentru a doua tranşă de bani”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Acesta subliniază din nou că ”trebuie să ducem la bun sfârşit reformele asumate şi să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine”.

”Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicaţii directe şi indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea şi dezvoltarea economiei, stabilitatea şi sustenabilitatea bugetului, cât şi performanţele procesului administrativ. Dacă vom duce la bun sfârşit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei şi generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru români”, a mai transmis Marcel Boloş.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.