Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, unde a afirmat că va prezenta un raport cu activitatea sa din ultimii trei ani. Preşedintele Senatului, membru în comisie, Călin Popescu Tăriceanu, consideră declaraţiile sale cu privire la scrisoarea trimisă oficialilor din România de către Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui american, ca fiind "cel puţin nefericite". De asemenea, Tăriceanu i-a reproşat că performanţa sa în calitate de ambasador al SUA este "foarte slabă", apreciind că misiunea sa nu poate să continue în condiţiile prezente. În replică, George Maior a negat toate acuzaţiile. Ambasadorul României în SUA a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador. La finalul audierilor, Maior a declarat că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. El a mai afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a spus că ambasadorul a ratat ocazia de a tăcea când trebuia, iar astăzi, când a fost audiat, a ratat ocazia de a da nişte explicaţii şi “a evitat aproape în totalitate să dea răspunsuri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Maior: Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, trebuie să fie explicat. Ar fi o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană. Tăriceanu: A ratat ocazia de ”a tace” când trebuie să o facă

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat, miercuri, după ce a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică. În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că ambasadorul a ratat ocazia de a tăcea când trebuia, iar astăzi, când a fost audiat, a ratat ocazia de a da nişte explicaţii şi “a evitat aproape în totalitate să dea răspunsuri”.

“Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, consider eu, şi nu numai, ci foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei Ambasadei şi ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, după audieri.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru în Comisia de politică externă, a spus că Maior "a ratat ocazia de a tace când trebuie să o facă, iar astăzi, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea nişte explicaţii".

"Prima remarcă este legată de cele două declaraţii pe care eu le consider neinspirate ale lui Maior în legătură cu scrisoarea senatorului McCain şi cu cea a lui Rudolph Giuliani. Le-am spus colegilor că domnul ambasador a ratat ocazia de a tăcea când trebuie să o facă, iar astăzi, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea nişte explicaţii nu neapărat convingătoare, dar măcar să răspundă cât de cât la întrebările pe care şi eu, şi colegii le-am adresat şi la care a evitat aproape în totalitate să dea răspunsurile pe care noi le aşteptam", a susţinut Tăriceanu.

Ambasadorul George Maior, audiat în Comisia de politică externă a Senatului. Tăriceanu: performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador este foarte slabă. Misiunea dumneavoastră nu poate să continue în condiţiile prezente

"Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. (...) Aceste declaraţii (cu privire la scrisoarea lui Giuliani - n.r.) au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic", a afirmat Tăriceanu, la începutul audierilor.

Liderul ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost "partizane" şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român. 

"Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi", a mai declarat Tăriceanu.

“Eu am să solicit membrilor Comisiei şi conducerii MAE să considerăm, practic, că misiunea dumnevoastră nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a subliniat Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.

"Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun", a spus Maior.

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.