Senatorul Turos Lorand (UDMR) a declasrat, luni, că discursul de ură este hrana extremiştilor, iar ura intră în ţesutul societăţii, în fiecare celulă, consecinţele fiind deosebit de grave. ”Nu poţi să presupui că cineva stă în Parlament, face circ, ţine un discurs de ură şi apoi în societate nu se întâmplă nimic. Ba se schimbă”, a arătat senatorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News cum comentează cazul elevului maghiar bătut în cantonament în Caraş-Severin şi reacţiile politice pe marginea acestui subiect, Turos Lorand a declarat că, în ultimii ani, acest discurs de ură, propaganda xenofobă, antimaghiară, şovină  are consecinţe deosebit de grave, iar rezultatul s-a văzut.
 
”Nu poţi să presupui că cineva stă în Parlament, face circ, ţine un discurs de ură şi apoi în societate nu se întâmplă nimic. Ba se schimbă. Această ură intră în ţesutul societăţii, în fiecare celulă şi astea sunt consecinţele. Acel discurs de ură pe care îl auzim de mai bine de trei ani în Parlament, aici s-a dus, asta e consecinţa. Acei adolescenţi care l-au agresat şi torturat pe colegul lor au primit aceste mesaje.  Acest discurs, această ură este hrana extremiştilor. Cred că este responsabilitatea tuturor forţelor politice să condamne acest discurs, această atitudine”, a spus Turos.
 
Potrivit acestuia, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, atrăgea atenţia în urmă cu 2 ani tuturor forţelor politice democratice că trebuie să facă un cordon sanitar – politic între acestea şi AUR.
 
”Orice discuţie, negociere, pe un vot, pe o lege, orice gest prin care tu legitimezi acest comportament face rău societăţii. Astăzi suntem noi, maghiarii, mâine sunt alţii. (…) Discursul public, politic e din ce mai de joasă calitate, nu putem aştepta de la cetăţenii acestei ţări să se respecte unii pe alţii, să încerce să conlucreze, să construiască această ţară, dacă cei din Parlament au un asemenea comportament. (…) Dacă aceşti copii asta văd la televizor, pe Facebook, ce să aşteptăm de la ei?  E o linie roşie, nu se poate tolera. Am ajuns în situaţia în care adolescenţii se bat între ei din acest motiv? Vrem să mergem înapoi în Evul Mediu?”, a mai spus Turos Lorand.
 

Şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor a reacţionat, după ce un băiat maghiar în vârstă 15 ani a fost agresat de doi colegi de lot, într-un cantonament de la Reşita, în timpul unei petreceri cu alcool şi ţigări. „Ajunge! Până aici! Iată unde duce discursul de ură al AUR împotriva maghiarilor. Ceea ce s-a întâmplat trebuie să fie condamnat de conducătorii statului român, cei responsabili trebuie pedepsiţi!”, a afirmat liderul Uniunii.

Poliţiştii din Caraş-Severin s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal după ce un sportiv de la lotul masculin de juniori la gimnastică a fost agresat în timpul cantonamentului de la Reşiţa de alţi doi colegi.

Potrivit prosport.ro, un băiat de 15 ani din Lugoj, component al lotului masculin de juniori la gimnastică, a fost agresat de doi colegi de lot, în timpul unei petreceri cu alcool şi ţigări. Cei doi agresori şi-au legat victima de un calorifer, apoi băiatul a fost tuns şi dezbrăcat, obligat să consume alcool şi i-au scrumat în cap, apoi au mimat un joc sexual, fără ca cineva să intervină. Când a reuşit să scape, băiatul de 15 ani a fugit acasă, la Lugoj, unde le-a povestit părinţilor ce a păţit. Nimeni, însă, nu a sesizat Poliţia.

Lotul masculin de gimnastică la juniori a făcut un cantonament la Reşiţa, în vederea pregătirii pentru Campionatul European.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.