Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat luni, la Parlament, că senatorii liberali au dat „câteva semnături” pentru ca parlamentarii USR să poată contesta la Curtea Constituţională proiectul prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, urmând ca PNL să iniţieze un asemenea demers în cazul în care cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis va fi respinsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În privinţa acestei modificări PNL consideră că diluarea conflictului de interese în forma care a rezultat din comisiile juridice şi plenul Camerei Deputaţilor reprezintă o altă lovitură a PSD la adresa justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei. Este un fapt limpede că PSD, în momentul de faţă, încearcă să lovească pe toate laturile acest demers de funcţionare a justiţiei în mod corect şi să slăbească lupta împotriva corupţiei. Unul dintre avantajele pe care PSD le-ar avea ar fi acela ca esenţa conflictului de interese să fie diluată cât mai rapid, ori PNL nu a dorit să răspundă acestui joc al PSD de a dilua rapid esenţa conflictului de interese tocmai pentru a câştiga timp ca şi în spaţiul public şi în dezbaterea parlamentară oamenii să conştientizeze pericolul pe care PSD îl reprezintă la adresa justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei”, a afirmat Raluca Turcan.

Deputatul PNL a mai spus că a decis „ca la CCR contestarea politică-instituţională să fie făcută şi după ce această lege va fi reexaminată în Parlamentul României”. „Dacă în urma reexaminării va rămâne în aceeaşi formă atunci PNL, instituţional, va depune contestaţie la CCR”, a completat liderul PNL.

Întrebată dacă a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis în privinţa trimiterii unei cereri de reexaminare, Raluca Turcan a susţinut că nu a existat o astfel de discuţie.

„Nu, nu am vorbit cu preşedintele Iohannis însă din tot ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public până în momentul de faţă preşedintele României şi instituţia prezidenţială a militat pentru integritate în funcţia publică, pentru luptă împotriva corupţiei şi pentru echilibrul puterilor în stat. În momentul în care PSD cu majoritatea pe care o are în Parlament loveşte la adresa acestor trei piloni de bază ai unei democraţii cred că va exista reacţia firească de retrimitere la reexaminare. (...) Cred că această solicitare de reexaminare se va întâmpla şi atunci PNL consideră că nu este oportun să facă jocul PSD să depunem acum cerere la CCR şi să se diminueze termenele în care intrarea în vigoare a legii se produce şi să aşteptăm parcurgerea tuturor etapelor pentru a rămâne pe cadrul legislativ care în momentul de faşă este acoperitor”, a completat preşedintele interimar al PNL.

Raluca Turcan a explicat că senatorii PNL au dat câteva semnături pentru ca parlamentarii USR să poată depune la Curtea Constituţională sesizarea, urmând ca liberalii să iniţieze ulterior un asemenea demers.

„USR a contestat acum, noi am considerat că ar fi mult mai în dezavantajul PSD şi în avantajul opiniei publice să facem această contestaţie după momentul în care s-ar respinge cererea de reexaminare (...). Decizia politică a PNL este ca instituţional noi să contestăm la Curtea Constituţională după momentul respingerii în Parlament a cererii de reexaminare. Senatorii noştri au dat câteva semnături acestui demers al USR, urmând ca PNL să iniţieze contestare la Curtea Constituţională după cererea de reexaminare”, a conchis liderul PNL.

Întrebată ce se întâmplă dacă preşedintele Klaus Iohannis promulgă legea, Raluca Turcan a spus: „Vom vedea”.  

Liderul deputaţilor USR, Nicuşor Dan, a declarat luni, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România au sesizat la Curtea Constituţională proiectul de modificare a art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

"A fost depusă la registratura Senatului cu mici emoţii, că se termina programul", a afirmat Nicuşor Dan.

Întrebat câţi senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a spus că în jur de „şapte sau opt, nouă sau zece".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.