Deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, a criticat, vineri, votul din comisia juridică pe proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, despre care a spus că este o ”lovitură dată luptei împotriva corupţiei”. El atrage atenţia că DNA nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţi, nici procurori, nici judecători, şi că s-a decis ca nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Curte să nu mai poată fi anchetaţi de DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, în comisia juridică, s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva corupţiei, prin faptul că a fost dat aviz favorabil pe proiectul de aşa-zisă defiinţare a SIIJ. În realitate, SIIJ nu se desfiinţează, se desfiinţează strict formal, atribuţiile sunt preluate de mai mulţi procurori, de un mecanism gândit de actuala coaliţie, PSD-PNL-UDMR, care de fapt preia toate defecţiunile, toate elementele nocive din trecut”, a declarat Stelian Ion. 

El a arătat că ”DNA-ului i se dă o mare lovitură, prin faptul că i se preia o parte importantă a competenţei”. 

”DNA-ul nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţii, nici procurori, nici judecători, şi astăzi s-a decis, nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Curte nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA”, a spus Stelian Ion. 

Deputatul USR a arătat că, în timp ce ceilalţi cetăţeni sunt supuşi regulilor generale şi anchetelor DNA, când sunt suspiciuni privind fapte de corupţie, ”o categorie specială de cetăţeni, care se formează acum, şi anume magistraţii şi judecătorii CCR, se sustrag acestei competenţe a DNA”. 

”De fapt, avem de-a face cu un atac la lupta împotriva corupţiei, avem de-a face cu o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă, dar formal, Guvernul actual se preface că desfiinţează SIIJ şi că rezolvă problema, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ”, a mai afirmat Stelian Ion. 

El a precizat că cele două probleme mari ale proiectului sunt ştirbirea competenţei DNA şi cine sunt cei care îi numesc pe procurorii care urmează să îi ancheteze pe viitor pe magistraţi, şi anume plenul CSM, nu secţia de procurori, aşa cum ar fi normal, unde ”se fac din păcate anumite jocuri”. 

”Spunem că este o mascaradă, o înşelătorie la care nu putem fi părtaşi, când vorbim de desfiinţarea SIIJ nu vorbim de mutarea sediului unor procurori dintr-o parte în alta, ci acele probleme de fond care au existat. Domnul ministru Predoiu, întregul Guvern, încearcă să vândă acest produs, sub un ambalaj frumos, strălucitor, de fapt este acelaşi lucru ca înainte”, a mai spus fostul ministru al Justiţiei. 

Stelian Ion a afirmat că în cursul săptămânii vitoare sunt întâlniri cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.