Vicepremierul Sorin Grindeanu susţine că a aflat din presă despre votul din Senat privind stabilirea pragului de 250.000 de lei de la care să fie incriminată infracţiunea de abuz în serviciu, el considerând că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să facă anterior votului o propunere cu privire la stabilirea unei sume în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cu scuzele de rigoare, consider o greşeală, adică lucrurile trebuia să fie clarificate dinainte. Dacă asta a spus Curtea Constituţională, trebuia să trimită (ministerul Justiţiei – n.r.) o anumită recomandare membrilor coaliţiei. (...) Eu nu am auzit că partidul stabileşte un prag. Eu nu am fost la discuţii. Eu am aflat din presă că a fost acest vot în Senat ”, a afirmat Sorin Grindeanu referindu-se la votul din camera superioară a Parlamentului privind pragul de la care infracţiunea de abuz în serviciu este incriminată.
Acesta a precizat că, după ce a susţinut Ordonanţa 14, nu face comentarii cu privire la justiţie.
Întrebat cum a reacţionat când a văzut rezultatul votului din Senat, Grindeanu a răspuns: „Prost, am sunat colegii”.
Senatorii au votat miercurea trecută un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.
Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că „nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

O săptămână mai târziiu, deputaţii au votat proiectul eliminând orice referire la pragul valoric.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.