Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova a anunţat că Parlamentul European a adoptat, miercuri, rezoluţia prin care solicită Consiliului European să decidă, la reuniunea din 14 - 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Tocmai am adoptat, în plenul Parlamentului European, rezoluţia prin care cerem Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 - 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina. Rezoluţia a fost adoptată cu largă majoritate (468 voturi «pentru», 99 «împotrivă» şi 58 abţineri) ceea ce arată o susţinere clară din partea europarlamentarilor din toate colţurile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două ţări. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituţie europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina până la finalul anului. Am cerut acest lucru într-o rezoluţie iniţiată de mine şi votată în luna octombrie de plenul Parlamentului, iar acum reconfirmăm această solicitare în rezoluţia de astăzi. Considerăm că cele două ţări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a afirmat Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat de presă.

Liberalul a adăugat că „este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să sprijinim integrarea europeană a ţărilor din Vecinătatea UE, precum Moldova şi Ucraina”.

„Siguranţa UE depinde de cât de sigure şi stabile sunt ţările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova şi Ucraina sunt mai stabile şi mai reformate, cu atât mai în siguranţă suntem şi noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat şi modernizat. Considerăm că Politica de Extindere este în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piaţa internă a Uniunii Europene şi au consolidat poziţia UE pe plan global”, a concluzionat europarlamentarul PNL. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.