Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în care a adoptat o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”. La şedinţă nu a fost prezent preşedintele Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj. Custodele coroanei, Majestatea sa Margareta, a afirma că unul dintre simbolurile unităţii de neam a fost tatăl său şi că, astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că doar "vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării", afirmând că tot atunci s-a decis că poporul de peste Prut era, de fapt, parte a poporului român. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţiunii că unii vor să ne convingă că noi ne-am născut ieri sau că nu am făcut nimic de-a lungul istoriei, iar Unirea a fost un eveniment cu totul întâmplător şi neverosimil. ”Cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? (...) Sunt aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea”, a afirmat Dragnea. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a afirmat sunt unii din afară care vor să decidă în locul locuitorilor din Moldova unde să meargă şi ce trebuie să facă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Declaraţia Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România: Parlamentul României consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state

 

Andrian Candu, în Parlamentul României: Avem de- a face cu unii care vor să decidă în locul nostru unde să mergem şi ce trebuie să facem

”La 100 de ani de la Actul Unirii, din păcate, avem de- a face cu unii care vor să decidă în locul nostru unde să mergem şi ce trebuie să facem. Presiunile politice şi economice venite din afară încearcă să distorsioneze valorile româneşti din ţara noastră. Unitatea dintre Republica Moldova şi România este prin limbă, tradiţie şi credinţă comună”, a afirmat Andrian Candu.

Custodele coroanei, în plenul reunit: Astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări

Custodele coroanei române, Majestatea sa Margareta, a afirmat, marţi, în şedinţa solemnă al Parlamentului, că unul dintre simbolurile unităţii de neam a fost tatăl său şi că, astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări.

Dăncilă: Subliniez susţinerea fermă a parcursului european al R. Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, care marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că ea crede în viitorul comun al celor două state, afirmând că România va fi mereu alături de Republica Moldova. Dăncilă a susţinut că locul moldovenilor este în Uniunea Europeană, pentru a sprijini ţara în domeniul sănătăţii, al educaţiei, al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Dragnea, în plenul reunit: Cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? Sunt aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, marţi, în şedinţa solemnă, că unii vor să ne convingă că noi ne-am născut ieri sau că nu am făcut nimic de-a lungul istoriei, iar Unirea a fost un eveniment cu totul întâmplător şi neverosimil. ”Cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? (...) Sunt aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea”, a afirmat Dragnea.

Tăriceanu: Doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării în 1918

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, care marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că doar "vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării", afirmând că tot atunci s-a decis că poporul de peste Prut era, de fapt, parte a poporului român.

Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat al României.

La şedinţa solemnă a Parlamentului participă şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, care urmează să susţină un discurs. De asemenea, vor adresa alocuţiuni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Participă la această şedinţă solemnă fostul preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, Patrairhul Daniel, Episcopul Ioan Robu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, primarul Capitalei Gabriela Firea.

De asemenea, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului ia parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi sunt unionişti, nu vor face parte din delegaţia Republicii Moldova pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire. 

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care "se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE".

Duminică, la Chişinău, a fost organizată "Marea Adunare Centenară", dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, printre participanţi aflându-se Dan Barna şi Traian Băsescu, fostul preşedinte afirmând că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.

"Marea Adunare Centenară" a adoptat o pcoclamaţie în care cere Parlamentului de la Bucureşti ca în şedinţa solemnă din 27 martie să ia o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României,  în conformitate cu normele dreptului internaţional şi a Actului Final de la Helsinki". În acelaşi text al proclamaţiei se arată că "guvernările care s-au succedat la putere în Republica Moldova, de la obţinerea independenţei şi până în prezent, nu au avut în vedere decât îmbogăţirea proprie, prin sărăcirea populaţiei şi menţinerea în prizonierat a acesteia, prin alungarea ei peste hotare, la munci grele, prin falsificarea trecutului istoric şi crearea unor iluzii pentru viitor, prin propagandă şi manipulare, pentru a-şi menţine funcţiile şi accesul la fluxul de bani şi beneficii”.

Proclamaţia mai spune că în urma votului din Sfatul Ţării de la 1918, în teritoriul dintre Prut şi Nistru "a fost instaurat un regim care a asigurat tuturor securitatea individuală şi libera evoluţie socială, economică, politică şi culturală”, iar legitimitatea actului Unirii Basarabiei cu România trebuie conştientizat ca fiind "unica soluţie de supravieţuire şi progres al românilor de peste Prut”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.