Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, marţi, în şedinţa solemnă, că unii vor să ne convingă că noi ne-am născut ieri sau că nu am făcut nimic de-a lungul istoriei, iar Unirea a fost un eveniment cu totul întâmplător şi neverosimil. ”Cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? (...) Sunt aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea”, a afirmat Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt unii care cred că România există doar de ieri sau care cred că România există doar de la 1918. E adevărat, în 1918, după un război crunt, teritoriile istoric româneşti s-au integrat într-un singur stat. Dar România nu s-a născut atunci. Am văzut că în ultimii 28 de ani, în numele unui aşa-zis adevăr, care ar fi urmărit să dea la o parte naţionalismul propagandei comuniste, unii vor să ne convingă că noi ne-am născut ieri sau că nu am făcut nimic de-a lungul istoriei, iar Unirea a fost un eveniment cu totul întâmplător şi neverosimil, că românii din Transilvania, din Basarabia, din Bucovina nici nu au vrut de fapt să se unească cu vechiul regat. Dar, în numele adevărului istoric, ar trebui să-i întrebăm despre toate acestea nu pe cei care astăzi promovează asemenea idei, crezând că sunt speciali, ar trebuie să-i întrebăm despre România şi istoria ei, despre unirea românilor într-un singur stat pe paşoptişti, pe junimişti, pe Nicolae Bălcescu, pe Alecu Ruso, pe Alexandru Ioan Cuza, pe Ionel Brătianu, pe regele Carol I, pe regele Ferdinand, pe Maiorescu, pe Eminescu şi pe alţii şi vă propun să-i întrebăm: Domnilor, aţi vrut sau n-aţi vrut să aduceţi neamul românesc într-un singur stat, pentru că unii nu-şi mai aduc aminte? Unii nu mai vor să ştie, dar noi credem altceva astăzi. Şi eu cred, şi, Slavă Domnului, nu sunt singurul că Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim, şi nu un obiectiv conjunctural, o şansă nesperată”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea ne bagă în ureche propaganda desconsiderării.

”Cum vrem noi să credem în viitorul nostru, dacă suntem învăţaţi să nu credem în trecutul nostru? Şi cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? Cei care ne iubesc ţara, cei care mor de grija noastră? Nici vorbă! Sunte aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea. Propagandă, o să spună unii. naţionalism, o să spună alţii. Şi vă întreb. mausoleul de la Mărăşeşti este naţionalism? Românii morţi şi îngropaţi acolo de cineva care i-a cinstit cu adevărat înseamnă propagandă naţionalistă? dar ce spun eu? unii au şi uitat că acest mausoleu mai există. Unii cred probabil că e o hardughie făcută de Ceauşescu”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea a spus că va propune Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să fie denumită ”Sala Vasile Stroescu”, primul preşedinte al Parlamentului reunificat al României mari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.