Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, cere, într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general al României, urgentarea anchetei în cazul achiziţiei spitalului mobil de la Leţcani de către fosta conducere a Consiliului Judeţean Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul liberal Alexandru Muraru aminteşte, în documentul trimis procurorului general Gabriela Scutea, că decizia de achiziţie a spitalului modular de la Leţcani, a fost luată în 2020 sub rezerva urgenţei, dar că unele criterii au fost puse ulterior sub semnul îndoielii.

”Au rămas şi astăzi întrebări fără răspunsuri privind legalitatea achiziţiei, motiv pentru care mă adresez dumneavoastră invocând principiul unei anchete cu celeritate, având în vedere că, la acest moment, este înregistrată la DNA – Structura Centrală o sesizare privind modul în care s-a făcut achiziţia acestui spital, respectiv diferenţa de preţ a ofertei între ce primise iniţial un intermediar originar din Republica Moldova şi preţul cu care s-a semnat contractul cu o firmă din Turcia”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Alexandru Muraru.

El mai precizează că la un an de zile de la procedura de achiziţii, modul în care s-a desfăşurat licitaţia publică în 2020 este lipsit de claritate şi nu există încă o evidenţă concretă din partea autorităţilor contractante a dotărilor acestui spital, raportată la oferta iniţială.

Deputatul Muraru susţine că spitalul mobil a pus în funcţiune cu întârziere faţă de data stabilită, dar că şi în aceste condiţii au existat grave disfuncţionalităţi la  nivelul instalaţiilor şi dotărilor.

”Toate aceste disfuncţionalităţi au fost confirmate de autorităţile care au gestionat spitalul modular cât şi de instituţiile guvernamentale care au efectuat verificări. Sub rezerva acestor aspecte, considerăm că viaţa pacienţilor care au fost internaţi aici, cât şi a celor care nu au putut beneficia de serviciile acestei unităţi medicale pe perioada nefuncţionării a fost pusă în pericol, cu preţul lipsei de profesionalism şi răspundere de care s-a dat dovadă în procedura de achiziţie. Cel mai probabil, vieţi omeneşti au fost pierdute, iar alte persoane au rămas cu sechele grave pentru că nu au putut beneficia de serviciile acestui spital COVID în plină pandemie”, afirmă deputatul liberal Alexandru Muraru.

Şeful PNL Iaşi spune de asemenea în aceeaşi scrisoare deschisă că din auditul Curţii de Conturi a rezultat că nu a existat o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune.

”Ancheta asupra modului în care s-a derulat această costisitoare achiziţie din fonduri publice trebuie să meargă înainte cu celeritate, cu respectarea principiilor care stau la baza unei investigaţii penale, şi aduc în discuţie, în mod deosebit, principiul operativităţii în efectuarea investigaţiei penale, care presupune constatarea la timp şi în mod complet a faptelor prevăzute de legea penală, precum şi la identificarea infractorilor. Nerespectarea acestui principiu poate genera riscul pierderii probelor, implicit absolvirea de vinovăţie a celor răspunzători”, mai spune deputatul PNL, Alexandru Muraru.

Şeful liberalilor ieşeni îi aminteşte procurorului general că la peste un an de zile de la achiziţia acestuia, spitalul COVID de Leţcani nu funcţionează,  iar peste 13 milioane de euro au fost risipiţi prin această achiziţie de către fosta conducere a CJ Iaşi.

”Opinia publică nu cunoaşte aproape nimic din eventualele perspective cu privire la identificarea şi tragerea la răspundere penală a celor care au produs acest prejudiciu, au atentat la viaţa cetăţenilor şi nici cu privire la perspectiva de timp privind recuperarea sumelor imense alocate pentru achiziţia şi operaţionalizarea unităţii mobile de la Leţcani. În concluzie, existând aspecte rezonabile de încălcare atât a legislaţiei în materie penală cât şi a legislaţiei achiziţiilor publice, am convingerea că ancheta deschisă în REM va reuşi, în cel mai scurt timp, să clarifice circumstanţele obscure în care fondurile publice au fost cheltuite pentru o investiţie nefuncţională, păguboasă şi periculoasă pentru pacienţii internaţi aici”, se arată în finalul scrisorii deschise a deputatului PNL Alexandru Muraru înaintată procurorului general al României, Gabriela Scutea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.