Deputatul PSD Cristian Rizea le-a spus, miercuri, colegilor săi, înaintea votului privind încuviinţarea solicitărilor DNA în cazul său, că justiţia nu se face prin arestări preventive şi s-a arătat deranjat că procurorii îl consideră pericol pentru ordinea publică, el spunând că parlamentarii nu pot fi acuzaţi de aşa ceva.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă recunosc emoţia pe care o am într-o asemenea postură şi mâhnirea că după 16 ani de politică sunt confruntat cu asemenea situaţie şi tristeţea că după 8 ani de activitate parlamentară mă aflu la tribuna plenului pentru asemenea temă", şi-a început Rizea discursul.

Acesta le-a spus deputaţilor că, "în mod normal", a privit solicitările procurorilor "echilibrat" şi ar fi cerut ca parlamentarii să nu voteze împotriva intereselor justiţiei, ceea ce va face şi acum, pentru că nu consideră că arestarea sa preventivă reprezintă un interes al justiţiei.

"Vă spun că justiţia nu înseamnă arestări preventive, nesocotirea procedurilor, nerespectarea dreptului la apărare, la un proces echitabil", a explicat Rizea.

Deputatul PSD spune că justiţia ar trebui să însemne analizarea unor fapte de către un judecător, lucru care se poate face şi fără arestarea sa preventivă.

"Imunitatea parlamentară este o garanţie şi nu o soluţie de evitare a anchetelor. Care sunt raţiunile de ordin juridic, uman şi politic care să justifice arestarea mea preventivă?", a continuat Rizea.

Social-democratul s-a arătat deranjat că în referatul procurorilor arestarea sa preventivă este justificată prin prisma faptului că el ar reprezenta pericol pentru ordinea publică.

"Acest lucru îl apreciez ca fiind inacceptabil, aşa cum apreciez inacceptabil a se crede că vreunul dintre noi, parlamentari ai acestei ţări, am putea fi consideraţi pericol pentru ordinea publică. (...) Cum poate să afirme cineva că eu, Cristian Rizea, aş fi pericol pentru ordinea publică? (...) Doar pentru că nişte procurori desfăşoară o anchetă faţă de noi este, şi vă spun cu mâna pe inimă, de neconceput", a mai spus Rizea în apărarea sa.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, solicitările DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Cristian Rizea. Acesta este acuzat că în 2009 ar fi primit 300.000 de euro de la un cetăţean american care i-a cerut să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Deputatul a fost pus sub învinuire, săptămâna trecută, pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.