Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) desfăşoară, în prezent, un amplu proces de perfecţionare profesională a personalului propriu şi de consultare cu reprezentanţii formaţiunilor politice, în perspectiva anului electoral 2024, când va fi necesară o atenţie sporită privind exercitarea controlului finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, pentru prevenirea încălcărilor legislaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea folosirii fondurilor pentru campanii de defăimare şi dezinformare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activităţile de pregătire a alegerilor din anul 2024 în domeniul finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale continuă cu întâlnirile de lucru cu reprezentanţii formaţiunilor politice, mai arată comunicatul de presă al AEP.

Astfel, pregătirea alegerilor de anul viitor în domeniul finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale continuă cu întâlnirile de lucru organizate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), care fac parte din programul de formare „Contabilitatea partidelor politice” şi la care participă reprezentanţi ai formaţiunilor politice, alături de specialişti ai AEP şi ai CECCAR.

„Campaniile de defăimare şi dezinformare realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale şi răspândite cu ajutorul tehnologiei şi al instrumentelor digitale constituie pericole majore inclusiv în ţări cu democraţii consolidate. În perspectiva alegerilor pentru membrii Parlamentului European, Autoritatea Electorală Permanentă a participat la diverse consultări ale forurilor decizionale ale Uniunii Europene în cadrul cărora au fost discutate măsurile de contracarare a acestor fenomene la nivel european şi naţional. Exercitarea riguroasă a controlului finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale asigură prevenirea apariţiei campaniilor de defăimare şi dezinformare la adresa competitorilor electorali. Prin utilizarea corectă a instrumentelor pe care le avem la dispoziţie ca Autoritate cu atribuţii de control în sfera finanţării partidelor politice şi prin asigurarea înţelegerii şi aplicării unitare a reglementărilor legale în activitatea de finanţare a formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale ne propunem să prevenim apariţia acţiunilor iniţiate cu scopul de a interfera cu organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale libere şi corecte, contribuind, în acest fel, la apărarea democraţiei”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, în deschiderea evenimentului de luni, de la sediul instituţiei, în prezenţa reprezentanţilor formaţiunilor politice şi ai Ministerului Finanţelor, conform sursei citate.

În cadrul evenimentului a fost reiterată importanţa derulării constante a programelor de formare în domeniul financiar-contabil din perspectiva desfăşurării activităţii de control a finanţării partidelor politice cu profesionalism, transparenţă, eficienţă şi imparţialitate.

„Prin derularea acestei activităţi în parteneriat cu CECCAR ne propunem să continuăm buna colaborare cu formaţiunile politice în aceeaşi manieră caracterizată de deschidere şi disponibilitate, în aşa fel încât acţiunile de îndrumare şi prevenţie derulate de AEP să aibă efecte benefice asupra înţelegerii, interpretării şi aplicării normelor legale din domeniul financiar-contabil”, a mai spus preşedintele AEP.

De asemenea, domnul Toni Greblă a adresat mulţumiri vicepreşedintelui CECCAR, domnul Robert-Aurelian Şova, pentru disponibilitatea şi profesionalismul manifestate în realizarea activităţilor de formare şi dezvoltare profesională în domeniul financiar-contabil a personalului cu atribuţii de control, a mandatarilor financiari şi a directorilor financiari ai partidelor politice.

Vicepreşedintele CECCAR a afirmat, la rândul său, că obiectivul programului de formare este de a clarifica acele aspecte care ar putea fi interpretate în mod diferit, într-un cadru de lucru destinat discuţiilor aplicate din care să rezulte înţelegerea cadrului de reglementare în ceea ce priveşte activitatea de finanţare a partidelor politice.

Directorul general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din cadrul AEP, domnul Constantin Rada, a menţionat că protocolul de colaborare cu CECCAR a fost prelungit cu scopul de oferi instrumentele necesare dezvoltării programelor de îndrumare şi prevenţie, pentru încă un an, cu posibilitatea de a fi extins şi în anii următori. Tot în contextul acestei colaborări a fost elaborat şi Ghidul practic privind contabilitatea partidelor politice, un instrument util care să asiste formaţiunile politice în activitatea financiar-contabilă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.