Deputaţii partidului REPER Oana Cambera, Simina Tulbure şi Andrei Lupu au iniţiat şi depus în Parlament un proiect de lege pentru reformarea aparatului administrativ al statului prin scăderea numărului de secretari de stat, plafonarea numărului de demnitari şi angajarea pe bază de competenţe şi experienţe profesionale. Propunerea legislativă a fost depusă, în contextul dezbaterilor pentru formarea unui nou Guvern în doar câteva săptămâni, mai arată formaţiunea politică, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este primul pas dintr-o reformă absolut necesară atât pentru limitarea cheltuielilor cu aparatul politizat al statului, cât şi printr-o redare a unor argumente profesionale necesare în ceea ce priveşte numirile politice. Am asistat în ultimii ani la o creştere nejustificată a numărului de secretari de stat şi subsecretari de stat din cauza nevoilor partidelor de la putere de a răsplăti cu sinecuri unii membri de partid. Am ajuns să avem un aparat supradimensionat şi deprofesionalizat în care politruci de partid fără nici o calificare să primească în administrare domenii importante din perspectivă economică sau socială doar pentru că sunt membri de partid loiali conducerii centrale. Proiectul nostru limitează şi creează criteriile corecte pentru aceste numiri. Sperăm că majoritatea guvernamentală să îşi respecte o parte din promisiunile politice şi să realizeze pericolul situaţiei în care ne găsim şi să forţeze votul în regim de urgenţă pe acest proiect, astfel încât el să devină obligatoriu chiar pentru următorul Guvern” a declarat Andrei Lupu, co-lider al grupului parlamentar REPER, conform sursei citate.

Propunerea legislativă vizează limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister (faţă de 7 sau 8, cum se întâmplă astăzi în cazul multor ministere).

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Măsură ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere, plecând de la prezumţia că ministerele cu mai puţin de 4 secretari de stat şi-ar păstra organigrama, mai indică sursa citată.

Cu privire la competenţele secretarilor şi subsecretarilor de stat, propunerea e ca aceştia să aibă obligaţia de a face dovada unor studii superioare de specialitate precum şi a experienţei şi competenţei lor în domenii care prezintă relevanţă pentru îndeplinirea atribuţiilor stabilite.

Sursa menţionată mai spune că propunerea legislativă vizează şi limitarea numărului de subsecretari de stat la maximum 3 pentru fiecare minister şi diminuarea cu 33% a numărului de posturi din cadrul cabinetelor demnitarilor. Cei vizaţi sunt: prim-ministrul, viceprim-miniştii, miniştrii, secretarul general al Guvernului şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat şi asimilaţii acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, conducătorii de organe de specialitate ale administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat, primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti şi prefecţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.