Preşedintele PNL, Raluca Turcan, impută coaliţiei PSD-ALDE faptul că a început să-şi încalce promisiunile din programul de guvernare, dând exemplul eliminării TVA pentru pentru livrarea de locuinţe pentru persoane fizice şi pentru serviciile de publicitate în mass-media care ar fi trebuit aplicată de la data de 1 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

⁠⁠⁠”Ce au promis şi ce au livrat. Cel mai bun exemplu pentru nebuloasa Legii salarizării unitare, pe care PSD-ALDE au supralicitat iar acum s-a aşternut tăcerea, este măsura TVA zero! Îşi mai aduce cineva aminte că trebuia aplicată începând cu 1 martie?!”, a scris Raluca Turcan, joi, pe Facebook.

Turcan aminteşte că, similar Legii salarizării, propunerea nu a mai fost asumată de Guvern transformându-se într-o iniţiativă legislativă care încă nu a fost pusă în dezbaterea Senatului.

”Astăzi vedem şi de ce nu a fost asumată oficial de Guvern, după observaţiile făcute de Consiliului Legislativ. Pentru că unele măsuri încalcă directive ale Uniunii Europene, iar pentru altele ar fi fost necesare negocieri prealabile cu Comisia Europeană. Aşa că mai bine au fugit de răspundere”, consideră preşedintele PNL.

Ea estimează că şi Legea salarizării unitare va rămâne la stadiul de proiect pentru ca liderii coaliţiei să nu recunoască faptul că au minţit atunci când au promis ”sume fabuloase” angajaţilor din sectorul public.

”România are nevoie urgentă de o lege care să aşeze ordinea în sistemul public de salarizare, o lege aplicabilă şi predictibilă care să ofere certitudini şi nu doar declaraţii de bune intenţii. Rămân, însă, sceptică asupra capacităţii PSD de a livra ce promite, de a se preocupa de guvernare şi nu de cum să-şi acopere minciunile cu alte noi şi noi minciuni”, conchide Turcan.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a depus pe 27 februarie, la Senat, un proiect de lege care prevede aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinţe sociale pentru persoanele fizice, această valoare urmând a fi aplicată şi serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media şi a unor servicii din domeniul agriculturii. Pentru susţinerea micilor întreprinderi, Dragnea propune şi majorarea până la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA.

Iniţiativa legislativă prevede ”aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinţe pentru persoanele fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei”.

Liviu Dragnea susţine, în expunerea de motive, că măsura are în vedere „sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA”. În ceea ce priveşte serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, proiectul de lege prevede că se aplică cota redusă de TVA de 0%, în prezent, cota aplicabilă fiind cea standard de 19%.

„Pentru susţinerea agriculturii se propune reducerea de la 9% în prezent, la 0% a cotei de TVA pentru cele mai importante inputuri: livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol”, se mai arată în iniţiativa legislativă.

Pentru susţinerea micilor întreprinderi se propune „majorarea plafonului de scutire până la care acestea pot efectua operaţiuni fără a avea obligaţia plăţii TVA de la 220.000 lei (65.000 Euro la cursul de la data aderării) la 300.000 lei (88.500 Euro la cursul de la data aderării)”.

Potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative, majorarea plafonului va conduce „la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitori de TVA, în condiţiile în care calitatea de plătitor implică o serie de obligaţii care conduc la creşterea sarcinilor administrative a contribuabililor precum şi a costurilor acestora”. 

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, pe 3 martie, că Executivul susţine ideea reducerii la zero a TVA pentru livrarea de locuinţe şi va susţine în Parlament acest proiect, referindu-se la cel iniţiat de şeful PSD, Liviu Dragnea, dar precizează că vor trebui purtate discuţii cu Comisia Europeană pe această temă.

"O să mergem pe ceea ce înseamnă paşii legali, ca să fim cât se poate de direcţi. În momentul în care ni se va cere de către Parlament punctul de vedere al Guvernului, îl vom da pozitiv şi susţinem acest proiect. Vom notifica Comisia Europeană, pentru că există regulamente cu TVA diferit şi sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Nu e un lucru nou. Sunt ţări care au TVA diferit, în diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susţinem acest proiect de lege", a afirmat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.