Liderul senatorilor USR, Radu Mihail i-a cerut demisia, miercuri în plen, ministrului Cătălin Predoiu, ”pentru binele justiţiei din România”. În replică, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că depinde şi cine îţi cere demisia, e foarte important acest lucru şi pentru ce anume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, cetăţenii României sărăcite de guvernul PSD PNL au ocazia să înteleagă cât de independentă este cu adevărat justiţia din România, cât de liberi sunt magistraţii din Romania”, a spus liderul senatorilor USR, Radu Mihail, în plen.

Senatorul USR i-a adresat ministrului Justiţiei mai multe întrebări: ”Într-un interviu ati spus cu subiect şi predicat că o persoană care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani cu suspendare a fost achitată de instanţa de apel deşi decizia nu fusese inca luată. Sau cel putin nu fusese luata oficial. Pronunţarea era peste 3 săptămâni Aţi declarat public ca persoana a fost, va citez « ulterior achitat ». Aţi insistat apoi precizand ca acea condamnare pe care o primise a fost de fapt, citez din nou, « o ipoteză care nu s-a realizat în final”, am incheiat citatul. E clar ca buna ziua, dumneavoastră ştiati ce decizie urma să fie oficializata in acest caz, achitarea pe care aţi anuntat-o, si este doar ultima din seria ingerintelor dumneavoastra in mersul justitiei. Când presa v-a atras atenţia asupra enormităţii, ati incropit o justificare, va citez din nou : « a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am şi precizat că e vorba de surse neoficiale”, a spus senstorul. Radu Mihail a transmis şi câteva întrebările punctuale la care asteaptă răspunsuri clare şi precise din partea ministrului Predoiu: ”Când şi unde au avut loc intalnirile cu « sursele neoficiale » ? Au fost chemate la minister ? Cât de des chemati magistraţi să va dea raportul şi pentru câte alte dosare aţi mai obtinut informatii despre dosare pe rol? Vă rugam sa ne indicati numele persoanelor pe care le numiti « surse neoficiale » pentru ca in mod evident acestea ştiau hotărîrea instanţei - ceea ce nu trebuiau să ştie. Când vă scuzati, de fapt vă îngropaţi şi mai rău... Citez: ‘nu am verificat în prealabil informaţia pe care o aveam din surse neoficiale". Cu cine verificaţi, domnule Predoiu, informatiile privind sentinţele din dosare aflate pe rolul instantelor? Cine sunt aceşti “neoficiali” cu care verificaţi sentinţele? Şi un răspuns cu da sau nu : ministrul justitiei are voie sa cerceteze cum se pronunta o instanta ? Ati mai spus, domnule ministru, citez : «a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie ». Corect, a fost o eroare de judecată. Ati judecat greşit rolul ministrului de justiţie într-un stat de drept. Domnule Predoiu, considerati că un ministru de justiţie in guvernul României poate rămâne în functie cand face astfel de « erori de judecată » ?”, mai spune senatorul.

”Aveţi posibilitatea să vă daţi demisia, pentru binele justiţiei din România, vă cerem să o faceţi imediat”, a spus Mihail în final.

Ministrul Cătălin Predoiu a revenit la tribună şi a răspuns acuzaţiilor USR.

”Depinde şi cine îţi cere demisia, e foarte important acest lucru şi pentru ce anume. Demisia poate să fie un act de responsabilitate, dar poate să fie şi un act de iresponsabilitate iar în ceea ce priveşte dreptatea (..) socotiţi dumneavoastră ce e drept în a acuza un om pentru ceva ce nu a făcut”, a spus Predoiu.

Şi senatorul PNL, Daniel Fenechiu a spus în plen că ”ministrul Predoiu a ajuns o obsesie pentru USR”, iar ”campania declanşată împotriva lui nu mai are limite”.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a criticat pe cei de la USR, după ce liderul senatorilor USR a cerut o intervenţie pe procedură, în care a afirmat că ”trebuie să fie atenţi la timpii acordaţi şi la adevărurile care se spun”.

Alina Gorghiu a întrerupt microfonul senatorului USR. ”Vă rog să părăsiţi microfonul central ca să nu transformăm în circ această şedinţă. Aţi spus dumneavoastră foarte multe neadevăruri. Să vă spun un secret, domnule ministru Predoiu, înţeleg supărarea USR. Au ieşit de la guvernare pe mâna unui ministru care nu a produs nici măcar o mărgică cât a fost acolo”, a spus senatoarea PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.