PSD a cerut Guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin de la 1 octombrie. „1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022”, mai transmis social-democraţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Scumpirile uriaşe ale electricităţii şi gazelor, cu peste 70% faţă de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecţie a sutelor de mii de români care nu mai pot face faţă facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranşării. Termenul de 1 ianuarie 2022 pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil, vehiculat de actualii guvernanţi, este mult prea îndepărtat. Octombrie, noiembrie, decembrie sunt luni în care creşte exponenţial consumul de energie electrică şi gaz, iar scumpirile masive vor duce facturile la valori insuportabile. PSD nu concepe ca, în plină iarnă, oamenii să fie abandonaţi în frig şi întuneric! De aceea a insistat ca legea consumatorului vulnerabil să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaţilor, solicitare respinsă de actuala majoritate”, arată un comunicat de presă al social-democraţilor. 

PSD cere ori dezbaterea şi adoptarea în regim de urgenţă a legii, imediat după începerea sesiunii parlamentare, şi aplicarea ei de la 1 octombrie, ori adoptarea rapidă de către guvern prin OUG a măsurilor de sprijin necesare, pentru că scumpirile catastrofice ale energiei şi iminenţa debranşărilor, chiar reprezintă o urgenţă, mai indică sursa citată.

De asemenea, social-democraţii solicită imperativ guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin încă de la 1 octombrie 2021.

„Nu există şi nu poate există scuza că nu sunt bani! Corporaţiile din energie pot şi trebuie să participe la protejarea consumatorilor. Aşa este echitabil şi absolut necesar, în viziunea PSD”, mai precizează comunicatul de presă.

Prin urmare, PSD susţine amendamente esenţiale la legea consumatorului vulnerabil precum:

„- subvenţionarea unei părţi din valoarea facturii la utilităţi pentru persoanele al căror venit se dovedeşte insuficient în raport cu majorarea tarifelor;

- stabilirea unui mecanism de plafonare a preţurilor la energie, dacă piaţa înregistrează o creştere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30% într-un interval de 6 luni”, conform sursei menţionate.

De asemenea, distinct, PSD pregăteşte un proiect de lege care să sprijine şi alte categorii de populaţie, dar şi firmele mici şi mijlocii.

Tot miercuri, ministrul Muncii Raluca Turcan a cerut Parlamentului accelerarea procedurilor pentru adoptarea proiectelor de lege privind consumatorul vulnerabil din sistemul energetic, respectiv măsurile pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.