Mai mulţi parlamentari ai USR au protestat, marţi la Palatul Cotroceni, în timp ce avea loc ceremonia de promulgare a legilor Educaţiei. Astfel, partidul condamnă „festivismul pus în scenă” de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia promulgării celor două acte normative şi a organizat un protest pentru a marca eşecul proiectului „România Educată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, parlamentarii USR au venit cu un afiş mare în faţa Palatului Cotroceni cu mesajul „Eşecul României Educate: 50.000 de copii nu s-au înscris la BAC”.

Senatorii USR au adus şi alte pancarte la protest pe care scria „Marele mut promulgă marele nimic” şi „România Educată, altă generaţie sacrificată”.

„Aceste legi ale educaţiei nu înseamnă nimic altceva decât sacrificarea unor alte generaţii. De la cel mai înalt nivel în stat, se celebrează promulgarea unor legi lipsite de ambiţie, care nu vor schimba nimic major în sistemul de învăţământ, ceea ce înseamnă mult timp pierdut - cu rezultate ireversibile. Iar ultimii 8 ani de "România Educată" vorbesc de la sine: nimic nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă. Asistăm la un dezastru «garantat Iohannis»”, a explicat senatorul USR Irineu Darău, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

Senatorul Ştefan Pălărie consideră că noile legi ale educaţiei, elaborate cu „„expertiza”  reprezentanţilor PSD, PNL şi UDMR dar fără consultarea experţilor în ştiinţele educaţiei, nu vor duce la îmbunătăţirea actului educaţional şi la redresarea sistemului de învăţământ din România.

De asemenea, Pălărie aduce aminte de recentul raport OECD care scoate in relief o serie întreagă de probleme majore pe care legile educaţiei nu numai că nu le-a rezolvat, dar le-a şi acutizat: 

- nici legile, nici strategia “România Educată” nu stabilesc ţintele alocării suplimentare de fonduri,

- Inegalităţile în finanţarea şcolilor, şcolile din rural şi din zone defavorizate nu beneficiază de programe dedicate pentru a primi resurse suplimentare.

- Prea puţine resurse pentru a investi, majoritatea cheltuielilor fiind cu salarii

- Eşecul de a atrage atrage profesori buni în zonele rurale sau isolate

„Astăzi se bea şampanie la Cotroceni doar pentru ca Iohannis să-şi pună o coroniţă, deşi şcoala românească suferă grav. Cei care au amputat-o, cei care au umilit-o, cei care au dus-o la sapă de lemn vor fi acolo. Vor fi urechiştii şi păreriştii care au scris legile educaţiei. Vor fi cei care au măcelărit-o - rectorii cu multe mandate oficializate prin lege şi partidele care vor să-şi pună în continuare directori şi inspectori. Vor fi specialişti care au închis ochii şi au plecat capul ca să îi facă pe plac lui Dom Profesor Iohannis. Şi mulţi de prin partide care aplaudă, deşi nu înţeleg nimic. Legile educaţiei sunt proaste şi justifică şi osifică sub o fundă roşie toate aberaţiile acumulate în 30 de ani, în loc să producă o reformă sau chiar o revoluţie pentru generaţiile viitoare”, a explicat Pălărie, conform sursei citate.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, membră a comisiei pentru educaţie din Senat, atrage atenţia că legile educaţiei nu numai că nu asigură adecvarea sistemului de învăţământ din România la nevoile economice şi sociale ale lumii de azi, dar instituie şi consfinţesc segregarea în şcoli între elevi care-şi pot permite şi cei care nu-şi pot permite meditaţii, validează impostura academică şi protejează plagiatul şi transformă universităţile  în feude controlate de rectori-baroni protejaţi politic, cu funcţii pe viaţă.

Silvia Dinică remarcă, de asemenea, că din proiectul „România Educată” nu a mai rămas nimic pentru şcoală şi elevi, iar ceremonia de azi este, în fapt, parastasul învăţământului românesc, omorât şi îngropat de politicieni fără viziune.

„După ani de amânări, România Educată a eşuat cu două proiecte care se remarcă prin absenţa unor măsuri concrete care să combată analfabetismul funcţional şi abandonul şcolar. În 8 ani de zile, proiectul de suflet al Preşedintelui nu a reuşit decât să păstreze acelaşi cadru rigid şi disfuncţional de supraveghere a şcolilor şi să menţină puterea de decizie mult prea departe de elev”, a afirmat Dinică, potrivit surse menţionate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat maţi, după ce a semnat, în prezenîa mai multor oficiali, decretele de promulgare a Legilor Educaţiei, că ”România Educată”, proiectul său de suflet, devine acum realitate şi este un angajament îndeplinit.

Semnarea decretelor de promulgare a celor două legi, legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului universitar,  a fost anunţată celor prezenţi, iar preşedintele Ihhannis a arătat decretele semnate.

Printre cei care au asistat la ceremonia de la Palatul Cotroceni s-au aflat preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache, membri ai Guvernului, indlusiv ministrul Educaţiei Ligia Deca şi fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.