Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost retrimis la Comisiile juridice, miercuri, pentru a clarifica care sunt obiectivele acesteia, în condiţiile în care Parchetul a deschisă o anchetă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, de la tribuna plenului reunit, că retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului nu reprezintă un pas înapoi, fiind nevoie doar ca obiectivele acesteia să fie reformulate, în condiţiile în care Parchetul General le-a copiat "cu copy-paste".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul privind constituirea Comisiei de anchetă cu privire la prezidenţialele din 2009, retrimis la Comisiile juridice

Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost retrimis la Comisiile juridice pentru a clarifica care sunt obiectivele acesteia, în condiţiile în care Parchetul a deschisă o anchetă, solicitarea liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu fiind aprobată cu 278 voturi "pentru” şi 17 "împotrivă”.

 

"Ţinând cont de faptul că în data de 20 aprilie 2017 s-a înaintat Biroului Permanent Reunit constituirea comisiei speciale de anchetă, având anumite obiective (...), iar în data de 24 aprilie, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, în comunicatul său a solicitat o anchetă in rem conform existenţei unei suspiciuni în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege, vă propun retrimiterea raportului la Comisiile juridice reunite privind clarificarea obiectivelor comisiei de anchetă”, a afirmat Marcel Ciolacu, de la tribuna plenului. 

Dragnea: Obiectivele comisiei privind prezidenţialele din 2009 trebuie reformulate; Parchetul le-a copiat cu "copy-paste"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, de la tribuna plenului reunit, că retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului de hotărâre privind constituirea comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 nu reprezintă un pas înapoi, fiind nevoie doar ca obiectivele acesteia să fie reformulate, în condiţiile în care Parchetul General le-a copiat "cu copy-paste".

"Vreau doar să fac câteva precizări cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează. Vreau să vă precizez că nu e vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General care, după opt ani de zile de la alegerile din 2009, a copiat aproape prin copy-paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că niciun complet de judecată nu a reuşit să pună în sarcina sa vreo fraudă electorală.

"În ceea ce priveşte sfaturile unui domn care a fost aici la microfon, mai devreme, care să fie urmărite de această comisie, ele sunt luate în calcul, cu o singură precizare: toate presiunile făcute asupra completelor care m-au judecat, nici măcar aceste complete care au dat o decizie politică într-un dosar politic nu au reuşit să pună în sarcina mea o fraudă electorală”, a completat Liviu Dragnea.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a solicitat, în cadrul şedinţei de plen, derularea anchetei parlamentare cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, deoarece PSD trebuie „să se facă de râs până la capăt”.

"Contrar opiniilor exprimate, eu solicit Camerelor reunite să votăm azi derularea acestei anchete şi constituirea comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009. Vă dau câteva motive: PSD trebuie să se facă de râs până la capăt, cred că ar fi un bun exerciţiu. Poate această comisie îi va aduce aminte PSD-ului că în 2009, în secţiile de votare, eu aveam un singur reprezentant, iar marea alianţă politică care îl susţinea pe domnul Geoană avea reprezentanţi PSD, PNL, UDMR, PC. Poate vreţi să explicaţi cum a reuşit să fure unul singur când patru hoţi erau cu mâinile prin buletinele de vot”, a precizat Traian Băsescu.

Senatorul PMP a mai spus că la renumărarea voturilor nule de la scrutinul prezidenţial din 2009 s-a dovedit că alianţa PSD, PNL, UDMR şi PC i-au furat lui 3.000 de voturi.

"Au fost renumărate voturile nule, au fost 134.000 de buletine anulate. La renumărare s-a constat că alianţa PSD, PNL, UDMR, PC îmi furase mie 3.000 de voturi”, a subliniat fostul preşedinte.

În încheiere, Traian Băsescu a afirmat că îl propune pe Liviu Dragnea „preşedinte al unei comisii care să evalueze fraude la alegeri”.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la rândul său, că liberalii sunt de acord cu retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

"Ce este corect politic, e corect şi cred că merită aplaudat azi faptul că PSD face un pas înapoi de la o iniţiativă care era menită să aducă în spaţiul dezbaterii publice nişte răfuieli politice chiar din interiorul PSD-ului. PNL va accepta retrimirerea la comisie în cazul în care dumneavoastră nu veţi vota respingerea constituirii acestei comisii de anchetă. Această comisie de anchetă nu îşi are rostul din moment ce a fost deschisă o anchetă penală. Solicităm respingerea propunerii de constituirea a comisie de anchetă. PNL va vota şi pentru retrimiterea la comisie”, a precizat Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI Turcan, despre amânarea constituirii comisiei pentru prezidenţialele din 2009: S-a speriat PSD de ceea ce ar putea afla?

Liderul deputaţilor PNL a mai spus că această comisie de anchetă a fost propusă „spre a fi constituită şi condusă de o persoană condamnată definitiv pentru furt electoral”, ceea ce este "o lipsă de profesionalism cum rar poţi să-ţi închipui”. 

Comisiile juridice reunite au decis, marţi, să adopte un amendament la proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, prin care să elimine din sfera competenţelor faptele anchetate de Parchet în acest caz, respectiv abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor electorale. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, nu a dorit să explice ce obiective rămân astfel comisiei, spunând că publicul, dacă e interesat, va putea parcurge comunicatul oficial.

Amendamentul privind obiectivele Comisiei de anchetă a fost propus de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea. El a fost votat de PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR s-au împotrivit.

"Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amendament (...) în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, infracţiune de care nu am prea auzit, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet", a spus Nicolicea.

Preşedintele Comisiei juridice a fost solicitat să prezinte obiectivele acestei comisii, având în vedere că unele competenţe au fost eliminate, el refuzând. "Vă rog să vă uitaţi la articolul acela, avem de la litera a până la litera o, ca obiective. Sunt foarte multe. Nu pot să le enumăr acum pe toate", a spus el. Rugat să le precizeze doar pe cele importante, Nicolicea a repetat: "V-am spus, de la litera a, la litera o. Dacă vreţi, le citiţi".

Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta. Întrebat dacă ele pot astfel refuza să participe, Nicolicea a confirmat: "Aşumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare".

Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.