Camera Deputaţilor a adoptat, ca prim for sesizat, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 13/2023 şi care prevede că Ministerul Educaţiei poate acorda burse studenţilor care învaţă în străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 205 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi prorogarea unor termene cu scopul de a acoperi vidul legislativ în ceea ce priveşte aplicarea recomandărilor europene şi măsurilor asumate de România la nivel naţional şi internaţional, în ceea ce priveşte politicile educaţionale în domeniul mobilităţii academice şi participarea tinerilor români la programe de studiu complete.

„Cunoscând faptul că legislaţia actuală în materie de mobilitate universitară internaţională limitează oferta de burse la stagii universitare parţiale de masterat, de doctorat, precum şi la stagii postdoctorale şi de cercetare pentru tinerii români, nefacilitând accesul la studiile universitare complete de masterat şi de doctorat, este necesară susţinerea financiară a tinerilor români care candidează şi sunt admişi la instituţii internaţionale de prestigiu, precum Institutul Universitar European de la Florenţa, Colegiul Europei”, arată proiectul de act normativ.

De asemenea, „Ministerul Educaţiei poate acorda anual burse de stagii de studii universitare şi postuniversitare, stagii universitare complete de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional. Numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a burselor se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei”, potrivit sursei citate.

Proiectul se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este Cameră decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.