Parlamentarii PSD au depus, miercuri, la Parlament un proiect de lege care prevede ca statul să acopere 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de salariaţi în cazul suspendării temporare sau reducerii activităţii ca urmare a decretării stării de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este nevoie de măsuri urgente pentru susţinerea sectoarelor afectate şi pentru salvarea locurilor de muncă.

"De o săptămână am tot înaintat Guvernului propuneri pentru susţinerea economiei naţionale. Sunt propuneri venite de la mediul de afaceri. Nu am primit niciun răspuns şi nu am văzut nicio măsură adoptată. Dacă nu intervenim acum cu măsuri curajoase şi decisive pentru salvarea economiei şi a locurilor de muncă, peste puţin timp nu va mai fi nimic de salvat”, a declarat Marcel Ciolacu, conform unui comunicat de presă transmis de PSD.

Conform proiectului de lege, salariaţii trimişi în şomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază sub forma unei indemnizaţii, neimpozabile, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe toată durata stării de urgenţă.

Persoanele care vor primi indemnizaţia de 75% din salariul de bază vor fi scutite, pe o perioadă de 3 luni, de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii.

Perioada în care angajaţii se vor afla în şomaj tehnic, din cauza instituirii măsurilor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, va fi luată în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

"Actul normativ mai propune o serie de măsuri privind prelungirea acordării indemnizaţiei de şomaj, susţinerea de către stat a contribuţiilor către Pilonul II de către salariaţii aflaţi în şomaj tehnic şi reducerea contribuţiei asiguratorii pentru muncă, scutirea angajatorilor de plata celor 2,25% cu excepţia sumelor corespunzătoare fondului de garantare a salariilor, obligaţia angajatorilor de a nu desfiinţa locurile de muncă, ci doar de a le suspenda pe perioada stării de urgenţă, precum şi obligaţia de a-i primi la muncă după încetarea stării de urgenţă", mai scrie în comunicatul PSD.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.