Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate şi cea care impune contravenienţilor să verse la buget sumele care au făcut obiectul contravenţiilor la Legea finanţării partidelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita şi provenienţa contibuţiilor pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donaţii sau împrumuturi, se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat, informează profit.ro.

Amendamentul lui Iordache a fost făcut la o iniţiativă legislativă a opt deputaţi ai minorităţilor naţionale prin care aceştia solicitau ca verificarea contribuţiilor pentru organizaţiilor minorităţilor să se facă doar în timpul campaniilor electorale şi strict în ce priveşte finanţarea campaniilor.

Proiectul a fost adoptat de către Senat şi a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. În cadrul dezbaterilor din comisie, deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente care vizează nu doar finanţarea organizaţiilor minorităţilor naţionale, ci a tuturor partidelor politice, amendamentele fiind adoptate de către comisie.

Cel mai important dintre ele constă în abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finanţării care stipula că sumele care depăşesc plafoanele institute de lege pentru finanţarea campaniilor se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminată şi în cazu depăşirii plafoanelor de finanţare a campaniilor pentru referendumuri.

Un alt amendament depus de către Iordache este abrogarea articolului 53 care statua că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, ”contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere în forma amendată la propunerea lui Iordache şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.