Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la deschiderea punctului de frontieră cu Ucraina de la Vicovu de Sus-Krasnoilsk, unde a participat alături de premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, că este un eveniment plin de semnificaţie, care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Şeful Executivului a precizat că nu este doar un punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Mă bucur foarte mult să îl revăd pe premierul Ucrainei, după că am avut prima întâlnire în 26 aprilie, anul acesta, la Kiev şi mă bucur să participăm, împreună la acest eveniment de deschidere a punctului de tracere a frontierei dintre România şi Ucraina. Este un eveniment plin de semnificaţie, aşa cum a subliniat şi domnul prim-ministru, care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre”, a declarat premierul Ciucă.

”Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani, între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană”, a spus premierul.

Şeful Executivului a arătat că în aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate.

Potrivit lui Ciucă, deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă facilităţi pentru un tranzit mai lejer atât a cetăţenilor cât şi a bunurilor, iar mobilitatea acestora, pentru Ucraina, capătă o relevanţă vitală.

Şeful Executivului a mai spus că agresiunea ilegală şi premeditată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine cât şi a întregului continent.

Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl ofere”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul a menţionat că România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanşării agresiunii, el mulţumind cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi instituţiilor care au înţeles care este responsabilitatea şi au întreprins demersuri pentru a putea participa la evenimente ca cel de astăzi. 

”Ţara noastră a avut un rol esenţial în ceea ce a reprezentat exporturile de grâne din Ucraina şi pe cale de consecinţă putem spune că ţara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare, la nivel european şi global, perturbate de agresiunea Federaţiei Ruse”, a mai declarat Ciucă. ”Putem spune în acest moment că prin infrastructura din România, cea rutieră, feroviară, prin porturile de la Galaţi şi Constanţa, au fost exportate peste 6,5 milioane de tone din Ucraina”, a adăugat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.