Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, scrie pe Facebook că în două cazuri CCR a decis că sunt neconstituţionale modificări ale Codului penal prin care era stabilit un prag privind prejudiciul în cazul abuzului în serviciu, sub care infracţiunea era dezincriminată, una dintre aceste modificări fiind aduse de Parlament chiar în timpul mandatului său la Ministerul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sa lămurim şi cu pragul valoric la abuzul în serviciu. În anul 2010 am promovat în Parlament proiectul de lege privind ”Mica Reformă”, devenită Legea 202/2010. În Parlament, subliniez, în Parlament, a fost introdus art.74 indice 1 Cod penal care, printre altele, stabilea un prag de 100.000 de euro pentru prejudiciu, prag sub care nu se mai incrimina fapta, sancţiunea fiind amenda administrativă. Adică, exact ceea ce şi-a propus OUG 13/2017. CCR a declarat neconstituţional articolul introdus în Parlament prin Decizia 573/2011", a spus Predoiu.

El afirmă că şi în timpul guvernării PSD, Parlamentul a adoptat o altă lege prin care "a repetat dezincriminarea abuzului în serviciu" în funcţie de un prag valoric al prejudiciului, iar, în mod "firesc", CCR a declarat din nou neconstituţional acest articol prin Decizia 3/2014.

"Voi reveni în curând cu statistică privind articolele din codurile penale declarate neconstituţionale şi autorii amendamentelor la acestea în Parlament. Ca să vedem cine a stricat de fapt o mică parte din coduri. Teaser: cei care strigă cel mai tare", mai scrie el, pe Facebook.

Postarea vine ca o reacţie  la argumentele invocate de liderii PSD care spun că OUG 13 a fost emisă inclusiv pentru a stabili pragul în cazul abuzului în serviciu, aşa cum solicitase CCR în decizia din 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.