Liberalii anunţă că vor depune luni la Avocatul Poporului o sesizare pentru contestarea la Curtea Constituţională (CCR) a OUG 82/2017 prin care Guvernul a diminuat contribuţia la Pilonul 2 de pensii şi care, în opinia PNL, încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi dreptul la pensie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OUG 82 / 2017 a fost adoptată de Guvernul Tudose în şedinţa din 8 noiembrie fără a fi fost pusă anterior în dezbatere publică şi fără ca prevederile ei să fie cunoscute până la publicarea în Monitorul Oficial, pe 17 noiembrie.

Una dintre prevederile ordonanţei de urgenţă este diminuarea cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75%.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenţia că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

”Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată într-un comunicat transmis de APAPR.

Potrivit asociaţiei, la finalul lunii septembrie 2017 existau în România şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.

”Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituţii precum OECD şi Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, se mai arată în comunicat.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.