PMP lansează o campanie de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu. El a susţinut că alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vrem să dăm un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative, care au făcut ca democraţia în România să fie afectată negativ. Unul din aceste elemente e legat de alegerea primarilor. La fel cum a fost o eroare introducerea votului uninominal, pe care l-am susţinut de bună credinţă, constatăm că şi alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică. Este adevărat, nu o eroare constituţională, CCR s-a pronunţat”, a afirmat Traian Băsescu.

Liderul PMP a precizat că, în primul rând, un partid mare, cum este PSD, îşi garantează aproape prin această lege postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative.

El a dat ca exemple: municipiul Craiova, unde primarul a fost ales cu 7,7% din lista de alegători, Galaţi - 9,45% şi Bucureşti - 13,4%.

”Considerăm că în momentul de faţă primarii au devenit nereprezentativi pentru electorat, iar modul de desfăşurare a scrutinului nu încurajează prezenţa la vot, iar cifrele ne arată o profundă suferinţă de democraţiei. (...) Singura şansă de schimba hegemonia PSD în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerile în două tururi a primarilor”, a subliniat Traian Băsescu.

Liderul PMP a amintit că Eugen Tomac a depus din 2015 o iniţiativă legislativă în acest sens, care a trecut tacit de Senat şi care  este pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor, cu raport negativ de la Comisia de administraţie locală, prin votul PSD şi PNL.

Traian Băsescu a anunţat că, în plus, PMP a declanşat o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi speră ca până în luna iunie să strângă circa un milion de semnături.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.