Petre Daea, propus în funcţia de ministru al Agriculturii, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în comisiilor de specialitate din Parlament, că principalele sale priorităţi la minister în ceea ce priveşte ”agricultura Ţării Româneşti” vor fi acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori, reabilitarea sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare, dar şi dezvoltarea sistemului antigrindină. Daea a primit miercuri aviz pozitiv de la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltarea rurală din Senat şi de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor cu 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Programul de guvernare, la sectorul agricultură, prima măsură stabilită este acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori.

”Deşi, din punct de vedere formal, nu trebuia să iau legătura cu specialiştii din Ministerul Agriculturii, dar am făcut-o azi dimineaţă, pentru că agricultura Ţării Româneşti nu are nevoie de formalism, agricultura Ţării Româneşti se desfăşoară într-un ritm pe care îl cunoaşteţi, iar natura ne taxează pe măsură ce noi întârziem aceste subvenţii”, a spus Daea, în cadrul audierilor.

El spune că în acest mandat îşi propune să fructifice potenţialul agricol real al ţării, simultan cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiţii.

”Schimbările climatice, planeta, locul unde se face hrana pentru oameni are astăzi şi mâine şi poimâine condiţii diferite care trebuiesc ţinute sub control în măsura cunoaşterii şi a posibilităţilor tehnice de a interveni”, a menţionat Daea.

Un alt proiect prioritar este reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune pentru circa 2 milioane de hectare.

”Din nefericire, de-a lungul vremii, agricultura, prin sistemul de irigaţii, nu a putut aduce apa necesară la nivelul plantelor, în aşa fel încât în perioadele critice plantele să nu sufere, iar producţia să fie pe măsura efortului fiecărui fermier, motiv pentru care ne-am propus prin Programul de guvernare să reabilităm o suprafaţă de 2 milioane hectare”, a afirmat ministrul propus. 

Viitorul ministru al Agriculturii susţine că există resursele necesare pentru dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

”Agricultorii sunt puşi în faţa unor fenomene pe care nu le pot stăpâni. Ne-am propus dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Avem posibilităţi în acest sens”, a meai spus Daea.

O altă prioritate este stimularea producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.