Deputat PNL Mara Calista a afirmat că, după atâţia ani, egalitatea de şanse ar trebui să fie un truism în România, având în vedere multiplele legi care guvernează acest domeniu (202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi), însă, din păcate, realitatea este cu totul alta.

”Prezenta declaraţie, pe care sper să o adoptăm astăzi cu unanimitate, face referire la un set de probleme şi neajunsuri în România, asupra cărora o să vă rog să îmi permiteţi să detaliez şi să vă ofer chiar câteva cifre îngrijorătoare. Violenţa împotriva femeilor este un flagel încă prezent în multe zone din ţara noastră. Şi nu, nu are nici culoare politică, nici etnie, nici sex, căci violenţa este îndreptată şi asupra bărbaţilor, însă în peste 70% din cazuri este îndreptată împotriva femeilor şi fetelor. Potrivit datelor Centrului Filia pentru anul 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violenţe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecţie (din care 28% au fost încălcate), 237 de femei şi fete au fost victime ale violului în familie şi au fost înregistrate 392 de cazuri de hărţuire”, a spus deputatul PNL. 

Mara Calista a afirmat că în ultimii 8 ani, 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei.

”Ce am reuşit să facem, mai târziu decât a fost cazul, a fost să introducem prin lege monitorizarea cu brăţări electronice. E drept, avem în prezent doar un proiect pilot, însă mă uit la colegii mei miniştri, la domnul prim-ministru şi îmi doresc ca cifre, precum cea de mai sus (426 de femei ucise), să rămână doar amintirea tristă a unor tragedii ce puteau fi evitate”, a declarat ea. 

”Ce avem de făcut? Avem nevoie de personal calificat, care să recunoască cazurile de violenţă şi abuz şi care să ştie cum să intervină, dar mai ales cum să protejeze victimele. La finalul zilei, acestea îşi doresc să fie independente financiar, (re)integrate în câmpul muncii, protejate şi consiliate pentru a depăşi această traumă”, a menţionat Calista.

Potrivit deputatului PNL, ”o altă temă stringentă a zilelor noastre este cea a nerespectării drepturilor reproductive”.

”Am văzut recent, atât în Polonia, cât şi în SUA, decizii care au şocat: interzicerea avortului şi poziţionări radicale cu privire la dreptul pe care fiecare femeie îl are asupra propriului corp. Acestea sunt teme care nu ar trebui să mai facă obiectul dezbaterilor publice, mai ales în România, ţară care a trecut printr-un fenomen tragic, respectiv prin perioada decreţeilor. Peste 10.000 de femei au murit în cei 23 de ani în care avortul a fost incriminat, iar multe au trecut prin traume greu de imaginat. Sper ca România să înveţe din propriile greşeli şi mai sper ca drepturi elementare, precum dreptul la fertilitate şi dreptul la a decide asupra corpului nostru, noi, femeile, să nu facă deloc obiectul vreunei noi dezbateri, nici în viitorul apropiat şi nici în cel îndepărtat”, a spus ea. 

Mara Calista a precizat că o altă temă extrem de importantă şi încă de actualitate este cea a diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi. Deşi sunt mai multe femei care au studii superioare, există domenii clar dominate de bărbaţi (în speciale cele decizionale, fie că vorbim despre spaţiul public sau cel privat), iar femeile activează preponderent în domenii mai prost plătite, care în general au legătură cu sistemul de îngrijire sau cel educaţional. Am putea spune că este ironic chiar faptul că avem pretenţia ca femeile să ne înveţe copiii să fie cei mai buni şi să crească exemplar dar le plătim mai prost pentru aceste servicii.

”O posibilă explicaţie este ceea ce numim dubla zi de muncă. În România, femeile care sunt şi mame pentru că au ales şi şi-au dorit asta, se confruntă cu o lipsă clară a implicării partenerului în creşterea şi educaţia copiilor, dar şi o lipsă a infrastructurii din partea statului. Mă refer aici, desigur la suficiente creşe şi grădiniţe. Astfel că după o zi de muncă, femeile ajung acasă şi încep serviciul casnic, acela unde, din păcate, într-un sens peiorativ suntem trimise în marea majoritate a timpului: la cratiţă sau la crescut copii. Aţi putea spune că în România anului 2022 nu mai există expresii de genul oameni şi femei, însă realitatea cruntă ne arată că mentalităţile sunt cel mai greu de schimbat”, a afirmat ea. 

”Aceleaşi mentalităţi sunt greu de schimbat şi dacă aducem în spaţiul public referiri la adoptarea cadrului legislativ privind introducerea cotelor de gen. Da, mulţi vor spune că discriminarea pozitivă nu rezolvă lucrurile. Tot noi, multe, vom spune că altfel nu avem nicio şansă. Într-o ţară în care femeile reprezintă 51%, politicile publice sunt creionate de peste 80% bărbaţi. Teme precum violenţa de gen, inegalităţile salariale, drepturile reproductive ale femeilor, dubla zi de muncă, sunt legiferate de cei care nu sunt şi nu vor fi niciodată beneficiari direcţi ai acestor schimbări şi neajunsuri. În prezent, sunt doar 17% femei în Parlamentul României, iar în Guvernul României, 2 femei ministru din 22 de portofolii, şi acelea în domenii puternic feminizate (Educaţia şi Familia). Eliminarea inegalităţilor de reprezentare politică trebuie să se producă la toate nivelurile, pentru că vocea femeilor trebuie să se facă resimţită la toate nivelurile. Nu am fost niciodată o adeptă a poziţionărilor radicale şi nu am militat doar pentru existenţa femeilor în vreun domeniu sau altul. Sunt o susţinătoare a parteneriatului în familie, acel parteneriat înţeles atât în interiorul familiei, unde am ales amândoi să ne împărţim responsabilităţile casnice sau cele ale creşterii copiilor, dar mai ales a parteneriatului în câmpul muncii. Echipele mixte întotdeauna au funcţionat mai bine pentru că astfel, paleta de nevoi a fost satisfăcută prin implicarea ambelor sexe în forul decizional”, a mai spus Mara Calista. 

Declaraţia integrală se regăseşte aici: https://www.cdep.ro/pdfs/oz/20221212_declaratie.pdf

 

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.