Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, în cadrul prezentării Raportului ”Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, că două treimi dintre români văd schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă, iar noi trebuie să găsim soluţii. Potrivit şefului Executivului, în România resimţim efectele schimbărilor climatice, seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi codurile roşii de căldură devenind tot mai frecvente în ultimii ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae Ciucă a arătat că lansarea raportului ”Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile” este rezultatul muncii asidue a Administraţiei Prezidenţiale în colaborare cu grupul de lucru, demers ce răspunde priorităţilor europene, angajamentelor asumate de România şi preocupării cetăţenilor.

”Europenii, în special tinerii, sunt foarte îngrijoraţi de schimbările climatice: 93% dintre cetăţenii europeni consideră schimbările climatice o problemă gravă, iar 96 % s-au implicat în cel puţin o acţiune pentru combaterea acestui fenomen. Şi noi, în România, resimţim efectele schimbărilor climatice. Seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi codurile roşii de căldură au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Rapoartele Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată clar, încălzirea climei a generat cea mai călduroasă perioadă de zece ani din istoria măsurătorilor meteo.Două treimi dintre români văd schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă,  iar noi trebuie să găsim soluţii”, a spus şeful Executivului. 

El a precizat că ”pactul climatic european este un important mecanism pentru promovarea educaţiei în domeniul schimbărilor climatice şi pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la acest subiect”, iar ”pentru România, reprezintă o bază a măsurilor pe care le vom lua şi un model de urmat, care trebuie să aibă în vedere schimbări profunde, în plan economic şi social”. 

”Guvernul României şi-a asumat implementarea unor astfel de instrumente, cuprinse în Programul de Guvernare. Măsurile vizează eficienţa energetică – privind atât producţia, cât şi consumul de energie,  producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante în industrie, gestionarea eficientă a terenurilor cultivate din agricultură şi reciclarea deşeurilor. De asemenea, asigurarea absorbţiei de CO2 poate fi reglată şi prin gestionarea durabilă a pădurilor şi prin împădurirea de noi suprafeţe”, a spus premierul. 

El a arătat că, pentru toate aceste proiecte, România are la dispoziţie aproximativ 12 miliarde de euro, respectiv 41% din finanţarea de care va beneficia România prin acest Plan.

”Obiectivele vor fi atinse prin proiecte ce asigură tranziţia la energia verde, tranziţia energetică şi decarbonizarea. În termeni concreţi, înseamnă un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă pentru cetăţeni. Pentru că de acţiunile noastre de astăzi depinde viitorul tinerei generaţii, deja extrem de interesată de protejarea mediului şi de efectele schimbărilor climatice, unul dintre pilonii pe care ne construim soluţiile este educaţia în spiritul protejării naturii şi resurselor naturale. Componentă a politicilor educaţionale, raportul lansat astăzi promovează respectul pentru mediu în cadrul valorilor ce stau la baza sistemului de educaţie. Un câştig important al acestui document este corelarea obiectivelor de învăţare cu politicile publice şi cu obiectivele majore ale sistemului de educaţie care includ, printre altele, educaţia pentru mediu, sustenabilitate şi climă”, a mai arătat şeful Executivului. 

Prim-ministurl a menţionat că ”încurajator pentru atingerea obiectivului Guvernului este interesul manifestat de tineri pentru nevoia de educaţie pe tema schimbărilor climatice”.

”Studiul realizat anul trecut de SNSPA confirmă că tinerii români susţin introducerea de astfel de cursuri la toate nivelurile de învăţare. Pentru că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă nu doar cel mai important proiect naţional de redresare post-pandemie dar şi în domeniul protecţiei mediului, aş dori să punctez câteva măsuri concrete: susţinerea şi dezvoltarea unei reţele a Şcolilor Verzi, achiziţionarea de microbuze electrice şi renovarea într-o pondere semnificativă a clădirilor şcolare existente, în sensul creşterii eficienţei energetice a acestora”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă. 

Am convingerea că o strategie naţională bazată pe educaţie trebuie să se adreseze, în primul rând, comunităţilor vulnerabile care au mai puţin acces la tehnologie, mai puţină putere de negociere, mai puţine fonduri pentru a-şi adapta structurile economice şi sociale la efectele schimbărilor climatice.

Mă bucur să constat că raportul prezentat astăzi vine cu măsuri concrete, realizabile şi cuantificabile. Fie că vorbim despre modificări de ordin curricular, de îmbunătăţirea infrastructurii şcolare şi crearea de instrumente noi, sau de formarea şi stimularea resursei umane, toate măsurile propuse au o justificare solidă şi un scop bine definit.

Guvernul României îşi asumă ca angajament ferm mobilizarea resurselor pentru ca aceste măsuri să fie implementate în beneficiul cetăţenilor, la termenele stabilite.

Contribuţia la acest document adusă de Administraţia Prezidenţială, Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, instituţii de învăţământ,  elevi, profesori, părinţi, organizaţii guvernamentale cu bogată experienţă, reprezintă garanţia aplicării cu succes a proiectelor educaţionale despre mediu şi schimbări climatice.

Chiar dacă încă mai avem de parcurs procesul de consultare publică, o etapă foarte importantă şi care va genera cu siguranţă idei noi, forma Raportului prezentată astăzi ne permite să începem pregătirea încă de pe acum. Ştim cu toţii că ceea ce ne propunem – şi anume schimbarea de comportamente şi mentalităţi în rândul unei întregi generaţii – reprezintă un proces de durată. Iar în contextul stării globale de urgenţă climatică în care ne aflăm astăzi, este evident că timpul nu ne este cel mai bun aliat. Aşadar, trebuie să acţionăm rapid şi eficient.

În numele Guvernului României transmit felicitări grupului de lucru şi Administraţiei Prezidenţiale pentru acest proiect şi reafirm determinarea Guvernului de a se implica activ în implementarea proiectelor care să contribuie la un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă pentru cetăţeni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.